Pensia minimă garantată crește la 520 de lei

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

 Întrucât pensiile lor ar fi fost foarte mici sau acești oameni n-ar fi avut nicio sursă de venit la bătrânețe, statul a decis, încă din 2009, să îi ajute cu bani de la buget până la un plafon minim garantat.

Astfel, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 6/2009, pensia socială minimă garantată a crescut de la 300 de lei, cât era inițial (la 1 aprilie 2009), la 350 lei (1 octombrie 2009), iar ulterior, a ajuns la 400 de lei (de la 1 Ianuarie 2015), nivel menținut și anul trecut, dar și în ianuarie și februarie 2017. Din martie, însă, pensionarii din această categorie primesc în dar, un mărțișor-majorare, de 120 de lei. Mai precis, statul augmentează pensia minimă garantată la 520 de lei.

 De această majorare vor beneficia, potrivit Liei Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, 1.022.168 de pensionari.

 

Cine are dreptul la pensie minimă garantată

Beneficiază de pensie socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Pensia socială minimă garantată se determină ca diferență între nivelul tuturor drepturilor de pensie primite sau cuvenite într-o lună și nivelul pensiei sociale.

Pensia socială minimă garantată nu este un drept de sine stătător, acesta este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul de pensie din sistemul public, prin urmare, pentru acordarea acesteia, nu este necesară cererea pensionarului. Pensia socială minim garantată va fi evidențiată pe cuponul de pensie.

 Care este situația în cazul pensiei de urmaș

În cazul celor care beneficiază de pensie de urmaș, pensia socială minimă garantată se acordă fiecarui în parte. Veniturile care sunt luate în calcul la aprecierea condițiilor pentru acordarea pensiei sociale minim garantate:

1. Indemnizațiile cu caracter reparatoriu stabilite în baza unor legi cu caracter special (revoluționari, veterani de război, urmașe de vetereani de război, deținuți politici și urmașii acestora, deportați, strămutați etc.)

2. Indemnizațiile acordate soțului supraviețuitor;

3. Pensiile stabilite în sisteme neintegrate sistemului public (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Casa de Asigurări a Avocaților, Culte etc.)

Precizăm ca această pensie se achită din bugetul de stat și nu gravează asupra bugetului asigurărilor sociale.

 

Sursa Evz.ro

 

 


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top