Anul şcolar începe bine. Profesorii anunţă proteste

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

 Printre problemele reclamate de către reprezentanții profesorilor se află și pierderile cu aproximativ 3% din salariul brut, chiar mai mari în cazul celor care au mai multe sporuri. Aceste pierderi sunt cauzate, așa cum se arată în comunicatul FSLI, de ”faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt”.


În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.

De asemenea, sindicaliștii din educație de se declară nemulțumiți de că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti referitoare la plata diferențelor salariale, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe.

În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.
Așa cum arată comunicatul FSLI, calendarul protestelor profesorilor este următorul:

În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ;
În zilele de 4 şi 5 octobrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.
 Toate aceste proteste anunțate pentru începutul de an școlar vin deja pe un fond tensionat în educație, generat de criza manualelor pentru clasa a V-a. Luni, ministrul Educației Liviu Pop a anunțat că, până când vor începe acest an școlar, toții elevii de clasa a V-a vor avea pe masă compendiul conceput pentru toate cele 14 materii aferente celor 6 arii curriculare din programă. Compendiul a fost realizat pentru a susține parcurgerea materiei timp de două luni.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top