Venituri din chirii: Modificările fiscale majore care se aplică, din 2024, pentru persoanele fizice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Pentru veniturile din chirii, persoanele fizice care dețin imobilele date spre închiriere datorează un impozit care trebuie declarat și plătit la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Autoritățile fiscale au adus recent modificări majore privind taxarea veniturilor din chirii, aplicabile din 2024. Aceste schimbări sunt incluse în OUG 115/2023.

Ideile principale de reținut:

  • indiferent de numărul contractelor de închiriere, proprietarii persoane fizice nu își mai pot deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile din chirii;
  • veniturile din chirii aferente anului 2024 vor fi taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%;
  • obligativitatea înregistrării contractelor de închiriere la ANAF în 30 de zile de la data încheierii contractului a rămas valabilă.
  • Veniturile din chirii aferente anului 2024 ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi necesară justificarea acestor cheltuieli prin documente. Practic, nivelul de impozitare este de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar. În cazul veniturilor din chirii plătite de entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, impozitul ar urma să fie reținut de către plătitor.
    Sursa: Avocatnet.ro

Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top