România se afundă în datorii. În luna mai, un nou împrumut colosal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza o licitaţie de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de un miliard de lei, în data de 11 mai 2017.
 
De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,7 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.
 
Volumul total al împrumuturilor din 2017  este estimat la circa 24 de miliarde lei și este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB.
 
În total, în aprilie, România s-a mai îndatorat cu 3 miliarde EURO!
 
Ministerul Finanţelor a vândut marţi 25 aprilie obligaţiuni benchmark în valoare de 120 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, în care a plasat titluri de stat de 800 milioane lei, la un randament mediu în scădere la 1,48% pe an, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
În urma sesiunii suplimentare de marţi, valoarea cumulată a împrumutului a ajuns la 920 milioane lei, scrie Bursa.ro.
 
Ministerul Finanţelor a împrumutat în aprilie 4,4 mld. lei intern şi 1,75 mld. euro de pe piaţa externă 
 
Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna aprilie cumulat echivalentul a 12,4 mld. lei (2,75 mld. euro) atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa ex­ter­nă, reprezentând circa o cincime din nivelul pre­vi­zio­nat pentru întregul an, randamentele fiind în scădere, relatează zf.ro.
 
De pe piaţa locală, Trezoreria a luat de la bănci aproximativ 4,4 mld. lei, prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, valoarea totală a împrumuturilor, inclusiv licitaţiile suplimentare, fiind în linie cu nivelul planificat pentru luna aprilie. Costul la care s-a împrumutat statul a fost în general în scădere faţă de cel înregistrat la licitaţiile precedente. Finanţele şi-au propus pentru aprilie împrumuturi de pe piaţa internă de 3,9 mld. lei, la care se adaugă suma de 465 mil. lei la licitaţiile suplimentare.
 
Ministerul Finanţelor a mai atras în aprilie cumulat 1,75 mld. euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune nouă, în valoare de 1 mld. euro, cu o maturitate de 10 ani, şi 750 mil. euro prin redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 de ani. Pentru maturitatea de 10 ani s-a obţinut un randament de 2,411%, cel mai scăzut nivel istoric pentru această maturitate. Redeschiderea emisiunii scadente în 29 octombrie 2035 a fost realizată la cel mai scăzut randament de 3,55%, în scădere faţă de cele înregistrate atât la lansarea iniţială din octombrie 2015 (3,93%), cât şi la redeschiderea din februarie 2016 (3,90%).
 
În trei luni și jumătate, Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009., conform unor date publicate de Comisarul.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top