Piteşti – Tricolorul, BATJOCORIT de ziua Unirii cu Basarabia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Respectul arătat înaintaşilor şi României a fost tradus de organizatori prin terfelirea celui mai important simbol al României, însuşi tricolorul. După ce au defilat cu el, plini de sentimente patriotice, organizatorii au găsit de cuviinţă să-l abandoneze în iarbă. Stingher şi înghesuit, tricolorul a asistat la jalnicul spectacol al celor care ne conduc, un spectacol unde odele au fost aduse contemporanilor, celebrul ctitor de municipii Tudor Pendiuc şi întâia florăreasă a neamului, Olga Panaete. Aceasta a primit şi o diplomă pentru, cităm: „Tot ce face pentru ţară!”

Singurul plus al evenimentului a fost Veta Biriş, care în modestia sa nobilă a cântat la Centrul Cultural emoţionantele cântece patriotice aduse din Ardeal, în prezenţa a foarte puţini spectatori. La momentul său artistic nu a catadicsit să-şi mai facă apariţia nicio oficialitate locală din primărie, prefectură sau consiliul judeţean, iar fostul primar Tudor Pendiuc a dezertat rapid într-un birou de la Centrul Cultural chiar înainte de a începe actul artistic. Video.

Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top