Analiștii ING Bank se așteaptă ca Banca Națională a României să reintre într-un ciclu de majorare a dobânzii de politică monetară începând cu jumătatea acestui an, mișcare care va duce la creșterea dobânzilor din piață.
Reprezentanții organizațiilor bancherilor susțin ipoteza potrivit căreia perioada de peste opt ani cu scăderi ale dobânzilor va lua sfârșit având în vedere atât contextul internațional cât și faptul că dobânzile medii sunt astăzi la un nivel minim istoric de unde mai există doar foarte puțin spațiu de scădere.
În prezent, conform datelor BNR, dobânzile medii ROBOR de pe piața interbancară (cele la care băncile își împrumută lei între ele) sunt de sub 1%, de 15 ori mai mici decât la începutul anului 2009, după cum se poate vedea și în graficele alăturate.
Pe termen scurt, cred analiștii ING, dobânda ROBOR va depăși 3%, față de 0,8% cât este în prezent. Până la finalul acestui an, este posibil ca dobânzile medii să se dubleze, până la 1,5%-1,6%, mai cred analiștii ING.
Zeci de procente în plus la rată.
Aceasta înseamnă că până la finalul lui 2018, intervalul luat în calcul de ING, un credit de nevoi personale aflat în derulare va avea o rată cu câteva zeci de procente mai mare. Concret, calculele Capital, bazate pe oferta unei bănci care oferă în acest moment creditul de nevoi personale cu cea mai mică dobândă variabilă, arată că rata va crește cu circa 25% până la finalul lui 2018.
Spre exemplu, o persoană care accesează astăzi acest credit, pentru o sumă de 10.000 de lei și o perioadă de cinci ani plătește o rată de 200 de lei, conform calculatorului băncii. Dacă dobânda ROBOR va urca la 3% până la finele lui 2018, așa cum estimează ING, atunci rata va urca la circa 250 de lei.
În cazul celui mai popular credit imobiliar din România, cel de Prima casă, calculele noastre arată că rata va crește cu până la o treime.
Pe o perioadă mai scurtă, până la finalul acestui an, ratele la creditele de nevoi personale ar vor crește cu 10-15. În acest context, cei care au ales să contracteze credite cu dobânzi fixe vor începe să vadă beneficiile alegerii lor, în contextul în care ratele nu variază în funcție de dobânzile medii din piață. Variantele cu dobânzi fixe sunt recomandabile și celor care doresc să își ia un credit în această perioadă.