Robert Tudorache: Negocierile cu China pentru Cernavodă continuă

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

 „Proiectul se află încă în avizare la Ministerul Finanțelor și la Ministerul de Externe, dar oficialul argeșean din cadrul Ministerului Energiei speră ca noul guvern să continue discuțiile pentru această investiție inclusă în programul de guvernare.

„Suntem în 2017 și nu reușim să finalizăm un Memorandum de înțelegere prin care să stabilim un cadru favorabil cu partea chineză în privința realizării Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. E incredibil! Negocierile cu partea chineză vor fi reluate imediat ce va fi instalat un nou guvern, cel puțin așa ne dorim. Eforturile din partea noastră au fost extrem de aplicate. În 2016, deja Memorandumul expira, iar acesta prevedea practic cadrul de negociere dintre Nuclearelectrica și partea chineză. La 31 decembrie 2016, acest Memorandum a expirat. Din ianuarie, am încercat și facem eforturi susținute să trecem acest Memorandum prin Ministerul de Finanțe și pe Ministerul Afacerilor Externe, deci voința politică există, însă faptic nu s-a realizat acest lucru. Colac peste pupăză, mai pică și Guvernul, cu o săptămână înainte de a introduce acest Memorandum în ședința de Guvern. Sper totuși că vom duce la bun sfârșit acest Memorandum și că vom avea semnată înțelegerea cu partea chineză”, a spus secretarul de stat argeșean.

Oficialul Ministerul Energiei, președintele CA al Nuclearelectrica a adăugat că se are în vedere un depozit de stocare a deșeurilor radioactive, iar în cazul mixului energetic pentru România este potrivit unul echilibrat.

 transmite Biroul de presă ALDE Piteşti într-un comunicat remis Momentulzilei.ro.

Potrivit datelor prezentate de Tudorache, exploatarea comercială a Unității 1 de la Cernavodă a împlinit 20 de ani (locul 9 în lume), în timp ce, în cazul Unității 2, exploatarea se întinde pe 10 ani (locul 2 în lume). De asemenea, cel mai nou clasament al Agenției de la Viena plasează România din punctul de vedere al factorului net pe primul loc, în raport cu principalele 30 de țări deținătoare de centrale nucleare.

Ministerul Energiei și reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit, în februarie, să accelereze negocierile pentru reactoarele nucleare 3 și 4. Reprezentanții companiei chineze, conduși de către directorul de proiect pentru România, au arătat că sunt mandatați pentru o negociere mai flexibilă în anumite puncte, astfel încât discuțiile să fie accelerate.

Construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, este proiect de investiții prioritar pentru România, aflându-se în Programul de Guvernare actual.

Memorandumul dintre Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation a fost semnat în noiembrie 2015, atunci când ministru al Energiei era deputatul ADLE de Argeș Andrei Gerea. În mandatul guvernului Cioloș negocierile au fost blocate, pentru ca, acestea să fie reluate abia după ce ALDE a reprimit portofoliul de la Energie, după alegerile din decembrie anul trecut.

 Aceste declarații au fost făcute de Robert Tudorache, care este și președinte al ALDE Pitești, în cadrul unei dezbateri cu tema ”Strategia Energetică a României. Priorități de investiții ale Ministerului Energiei” organizată săptămâna trecută de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM)  la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). În cadrul evenimentului, Robert Tudorache a mai subliniat că Strategia Energetică a României se află, în acest moment, în avizare la Ministerul Mediului. Documentul ar putea deveni lege, pentru a crea stabilitate și predictibilitate în domeniu”,  transmite biroul de presă ALDE Piteşti într-un comunicat remis Momentulzilei.ro.

 


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top