Conform Evenimetul Zilei, parchetul Militar a făcut, în ultimele săptămâni, audieri pe bandă rulantă ale celor implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990. Trei dintre martorii audiaţi sunt din Argeş. Martorii audiaţi povestesc cum au fost trimişi la Bucureşti angajaţi de la Pază şi Ordine Poliţia Piteşti, dotaţi cu echipament de miner şi bâte.
Oamenii lui Berechet preiau comanda
În jurul orei 19.10 a sunat telefonul, s-a prezentat colonel Boşcănici, mi-a spus că era ofiţer de serviciu la cabinetul lui Berechet şi mi-a transmis ordinul să bag în posturile de pază din oraş agenţi de ordine fără arme, muniţie şi baston. «Nu execut ordinul pentru că nu-mi trimit oamenii la moarte!», am replicat. După cinci minute m-a sunat din nou şi mi-a repetat ordinul. Am spus din nou că nu execut un asemenea ordin. Peste un sfert de oră în biroul meu au intrat şapte ofiţeri de la IPJ, în frunte cu colonelul Mărăşescu, dar era şi colonelul Boşcănici. Din acel moment mi-au spus că au preluat comanda şi nu mai am voie să ies din birou nici pentru nevoi personale. Leam arătat ce e în Bucureşti şi pentru ce au fost trimişi oamenii acolo.
La ora 20.15 a intrat în birou locotenentul major Moraru Luigi pentru a mă invita la instruirea cadrelor ce urmau să intre în posturi. A mers colonelul Mărăşescu. Cei şapte au plecat în jurul orelor 23.00. Imediat am mers la ofiţerul de serviciu, prin staţie am dat ordin tuturor să revină la bază împreună cu soldaţii de la batalionul de Securitate, actualii jandarmi. Pe 14 iunie, colonelul Popescu Eugen, şeful batalionului, mi-a confirmat că şi el a primit acelaşi ordin, să trimită oamenii în posturi neînarmaţi.
După revenirea cadrelor de la Bucureşti am încercat să aflu amănunte în legătură cu modul în care s-au achitat de misiune. Toţi erau instruiţi să nu-mi spună nimic. Am aflat că făcuseră ce s-a văzut la televizor, iar în autobuzele cu care plecaseră erau echipamente de miner şi bâte”.
Hărţuit şi trecut în rezervă
La mineriada din septembrie 1991, în urma căreia a căzut guvernul Roman, Ion Darie spune că Berechet a procedat ca la cea din 13-15 iunie: „Şi atunci am refuzat să particip, ocazie cu care căpitanul Fătuloiu Dan, ofiţer la Judiciar, a făcut un pas în faţă din front şi a spus: Nu merge Darie, nu merg nici eu!”. Aceste lucruri nu au rămas fără consecinţe pentru Ion Darie. „Mi-au făcut dosare penale, percheziţii şi m-au trecut în rezervă abuziv”, ne-a declarat el.
Mărturia liderului de sindicat cu patalama de „delegat coordonator FSN pe lângă grupul de mineri”
De la Întreprinderea Minieră Câmpulung Muşcel au mers la Bucureşti vreo mie de ortaci, conduşi de liderul de sindicat Ion Olteanu. El şi-a amintit, pentru Evenimentul zilei, întâmplările la care a fost părtaş: „Pe 14 iunie eram în biroul meu de la sindicat când a venit şoferul Popa Dorin să-mi spună că sunt chemat la telefon de Guvern. Am mers cu el cu maşina la Schei, unde era o unitate a Ministerului de Interne. Am luat telefonul care nu era în furcă şi m-am prezentat.
De la celălalt capăt al firului, unul care s-a prezentat secretar de stat Soare mi-a zis: «Bă, voi ce faceţi acolo la Câmpulung? Colegii voştri sunt de pe 13 în Bucureşti». I-am spus că la mine nu au fost greve şi că eu credeam că ţara are nevoie de cărbune. Dar, dacă e ordin, cu plăcere! Soare mi-a replicat că a luat legătura cu prefectul Olteanu şi cu Ion Cârstoiu, care era director la Întreprinderea de Transporturi Auto, să-mi trimită nouă autobuze cu burduf. «Mobilizează oamenii şi veniţi la Bucureşti că Guvernul este atacat de oportunişti şi instituţiile statului sunt slăbite. Veniţi neapărat să închegăm apărarea Guvernului», mi-a ordonat Soare. Am mobilizat oamenii din toate sectoarele de activitate. Coloana s-a făcut la Pescăreasa. Lângă Piteşti, la Podul Viilor, am fost aşteptaţi de prefectul Olteanu, de Cârstoiu şi de Poliţie, care ne-a escortat până la graniţa cu judeţul Ilfov, de unde ne-a preluat poliţia Bucureşti.