Probleme cu taxa de mediu. Cum se recuperează

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Mii de şoferi au depus cereri de restituire înainte ca timbrul de mediu să fie eliminat. Specialiştii în drept spun că aceştia îşi vor primi banii în continuare pentru că legea civilă nu operează retroactiv, problema fiind reprezentantă de cei care nu au depus respectiva cerere și se lovesc acum de situația în care nu există în vigoare o procedură prin care să se facă restituirea.

„În acest caz se aplică principiul neretroactivităţii. Legea civilă dispune numai pentru viitor şi este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă. Legea retroactivează doar în anumite împrejurări clar definite. În speţă, sunt două: legea penală mai favorabilă şi normele de interpretare care se aplică din momentul intrării în vigoare a legii. Ceeea ce în această situaţie nu e cazul. Deci, cei care au depus cereri de restitituire înainte de eliminarea timbrului de mediu îşi primesc banii înapoi. Cei care nu au depus cereri de restituire nu mai beneficiază pentru că au ieşit din termen. Numai în cazul în care se va iniţia o altă procedură de restituire, pentru că unii au dat deja nişte bani şi se creeză un principiu de inechitate“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu.

Procedura care permitea proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală a vechii taxe auto a intrat în vigoare în aprilie 2016, fiind abrogată la 1 februarie. În septembrie 2015, prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015, s-a stabilit că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă. 
Până la acel moment, legislaţia prevedea că se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât actualul timbru de mediu. Potrivit procedurii, restituirea taxei şi a dobânzii datorate contribuabilului se eşalonează pe o perioadă de 5 ani calendaristici, în fiecare an restituindu-se 20% din obligaţie.

Specialiştii estimează că timbrul de mediu va fi înlocuit curând cu o altă formă de taxare, astfel încât să se descurajeze importul de maşini vechi la mâna a doua foarte poluante. O soluţie vine de la producătorii de autoturisme, direct interesaţi să-şi protejeze interesele financiare. 

Astfel, reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile din România (APIA) susţin introducerea unui sistem cumulativ de taxe, ca alternativă la eliminarea timbrului de mediu. În viziunea APIA, noul sistem ar trebuie să cuprindă atât taxarea la înmatricularea unui autovehicul, cât şi un impozit aplicat diferenţiat pentru maşinile noi şi cele rulate. 

„Există deja de ceva vreme pe agenda APIA o iniţiativă care presupune, în egală măsură, legiferarea intrării în ţară a vehiculelor şi, de asemenea, a posesiei. Asta înseamnă o taxare la înmatriculare şi, în acelaşi timp, un impozit care să catalizeze interesul consumatorului pentru maşinile mai noi, mai puţin poluante. Asta este propunerea pe care o veţi regăsi în mai toate statele din Europa, unde parcul auto naţional are nişte indicatori civilizaţi. Propunerea cuprinde, practic, un impozit mai mic pentru maşinile noi şi un impozit mai mare pentru maşinile vechi. APIA recomandă, deci, nu de acum, ci de câţiva ani, folosirea unui sistem cumulativ de taxe care să legifereze în egală măsură intrarea vehiculelor în ţară şi, totodată, posesia lor”, a declarat Cristian Milea, membru în Consiliul director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile., conform B1TV.

 


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top