Prefectura Argeş a intrat în epoca de aur. A TĂCERII şi a CENZURII

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

După o numire cu emoţii, Emilian Dragnea a avut ca primă grijă tragerea unui semnal de alarmă asupra presei „iresponsabile.” Conform unei declaraţii care a apărut în Argeşfocus.ro, reprezentantul guvernului în teritoriu a opinat ca un specialist în mass-media: „În Argeş este multă presă. Aşteptăm din partea jurnaliştilor o atitudine responsabilă, şi nu critică de dragul criticii, pentru că judeţul trebuie să crească. Sunt, desigur, şi multe canale media cu probleme. Dar există şi presă de calitate, profesionistă, iar cititorii trebuie să fie atenţi de unde se informează şi pe mâna căror surse merg…” Şi aşa, Emilian Dragnea s-a înscris cu succes în trendul care bântuie judeţul ca o reminiscenţă a epocii comuniste, de izolare şi chiar de epurarea editorială a instituţiilor de presă care îndrăznesc să critice. Mai ales că în Argeş „este multă presă”!

Revenind la consilierul prefectului Dragnea, Bogdan Bălan. Cum dinspre prefectură nu mai venea nicio informaţie, conferinţe de presă nu s-au făcut după instaurarea noii administraţii, Momentul Zilei a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu cel care îi este consilier, aşa cum era cutuma relaţiei prefectură-presă, prin consilieri, modalitate care în trecut a funcţionat. După mai multe telefoane, am purces la mesaje. Nimic. Am revenit cu telefoane la prefectul Dragnea, nici un răspuns. Atunci, am luat-o pe ocolite, într-adevăr ca o presă iresponsabilă. Am apelat la cunoştinţe comune cu Bogdan Bălan. Demersul a dat roade, şi până la urmă am reuşit un dialog telefonic pe care îl redăm întocmai.

Momentul Zilei: Cu cine stăm şi noi de vorbă vis-a-vis de relaţia cu presa?

Bogdan Bălan: În momentul de faţă cu domnul prefect sau cu Elena…(n.r- angajată a prefecturii).

MZ: Dvs cu ce vă ocupaţi?

B.B: Mă rog, am alte atribuţii date de domnul prefect.

MZ: Şi nu ni le puteţi spune, sunt la secret?

B.B: Nu sunt la secret, dacă le doriţi vi le putem da oficial, nu e nicio problemă. Dacă le solicitaţi…

MZ: Şi nu putem discuta cu dvs decât oficial?

B.B: Nu e obligatoriu să discut cu dvs oficial, vă daţi seama, dar dacă n-am discutat cu dl. prefect să discut despre relaţia cu presa mea, nu pot să vă spun nimic.

MZ: Noi vă întrebam cum aţi ajuns acolo, care sunt atribuţiile dvs? Nu cred că vă trebuie aprobarea dl. prefect pentru asta…

B.B: Am fost propunerea dl. prefect să fiu pe postul de consilier…

MZ: Ce vă recomandă pentru această funcţie?

B.B: Ce mă recomandă? Trebuie să discutaţi cu dl prefect, că sunt propunerea dumnealui.

MZ: Dvs nu ştiţi ce calităţi aveţi?

B.B: Da, e bună întrebarea asta…Ce ştiu să fac este în CV-ul meu, cred că este şi public pentru că am candidat la un moment dat şi era pe internet. Sincer, am preferat să evit să raspund la…(n.r – telefoane şi mesaje), dar acum dacă am văzut că tot insistaţi…Eu pot să vă răspund, eu ca persoană, pot să vă dau detalii despre mine, dar eu, Bogdan, consilier al domnului prefect, nu pot…

MZ:  Totuşi, ziceţi-mi şi mie două calităţi ale dvs care vă recomandă pentru această funcţie?

B.B. Sunt ambiţios…

MZ:  Se vede…(râde).

 B.B: Haideţi, că ne vedem şi vă dau mai multe detalii, dar deocamdată nu mi s-au dat atribuţii pentru relaţia cu presa.

Deocamdată, nimeni de la prefectură nu mai dezvoltă o relaţie cu presa. Surse din cadrul instituţiei susţin că noua echipă nici nu are de gând să o facă. În calitatea sa de fost subprefect, Emilian Dragnea era chiar intrigat de faptul că i se acordă o prea mare importanţă presei. Poate că am fi considerat tendenţios zvonul, dacă nu vedeam declaraţia domniei sale vis-a-vis de presă şi atitudinea opacă a întregului cabinet pe care l-a închegat din „recomadări.”

Apropo, Bogdan, consilierul, nu Bogdan „persoana”, are un salariu de 4.500 de lei, dar nici el nu ştie pentru ce-l ia. Sau nu poate spune cu ce atribuţii l-a însărcinat şeful său. Şi a mai zis ceva reprezentantul guvernului: „Aşteptăm din partea jurnaliştilor o atitudine responsabilă, şi nu critică de dragul criticii, pentru că judeţul trebuie să crească.”. Aşadar, motivul din cauza căruia judeţul se află între viaţă şi moarte adminstrativă, politică, economică, socială, turistică etc este presa IRESPONSABILĂ care CRITICĂ. Nu vrem să-i atragem pe domnul prefect şi cei din PR-ul său în discuţii jurnalistice aplicate, dar rolul presei este, însuşi acela, de a critica. În literatura de specialitate, mass-media se mai numesc şi „watching dog”, cum s-ar zice, „câinele de pază al societăţii.” Dar, ai noştri ar prefera nişte bichoni, sunt drăgalaşi şi cuminţei, păzind cel mult bolul cu păpica. Din fericire, da, în Argeş avem multă presă!

 


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top