Astfel, în perioada ianuarie-august 2017 au fost identificate peste 250 de locaţii la care s-au constatat în principal următoarele neconformităţi:
– utilizatori branşaţi clandestin la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără avizul Operatorului;
– utilizatori care sunt branşaţi la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, dar deţin şi branşamente clandestine;
– utilizatori care sunt branşaţi la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, faţă de care a existat suspiciunea de fraudare a consumului înregistrat de aparatele de măsură şi aceasta a fost confirmată. Suspiciunea a fost indicată de alarmele furnizate de modulul radio, utilizat pentru transmiterea datelor la distanţă (exemplu: alarma de „curgere inversă“);
– utilizatori cu apometrul defect, blocat, spart, montat incorect, fără sigiliul Operatorului şi/sau sigiliul metrologic sau cazuri în care contorul lipseşte din instalaţie;
– utilizatori la care s-a constatat intervenţia neautorizată sub orice formă asupra branşamentului, asupra contorului sau asupra modulului (urme vizibile pe mufe, holendere, filtre) în scopul influenţării indicaţiilor acestora;
– utilizatori la care s-a constatat executarea de lucrări clandestine de ocolire a contorului.
Conectările ilegale la sistemul public de alimentare cu apă conduc deseori la un nivel scăzut de presiune în reţea, dar şi la producerea unor avarii pe segmentul de distribuţie; pentru executarea lucrărilor de remediere a avariilor pot fi deconectate de la serviciul de alimentare cu apă străzi întregi, spre disconfortul a zeci de mii de consumatori.
Branşamentele ilegale (de tipul bypass, dublu branşament) afectează nu doar Operatorul ci şi ceilalţi consumatori contractuali, care îşi plătesc facturile la zi şi care, mai ales pe perioada de secetă, riscă să rămână fără apă. Realizarea de branşamente clandestine prezintă pericol pentru întreg procesul de alimentare cu apă a consumatorilor. În majoritatea cazurilor procedurile de conectare ilegală sunt executate cu nerespectarea condiţiilor tehnice elementare, lipsa procedurilor de dezinfectare şi spălare a reţelelor având implicaţii asupra calităţii apei potabile.
De asemenea, racordările neautorizate la reţeaua de canalizare pot conduce la deversări necontrolate ale volumului apei uzate ceea ce presupune o suprasolicitare în funcţionarea reţelelor şi staţiilor de pompare a apelor uzate.
S.C. Apă Canal 2000 S.A. va intensifica acţiunile de control, menite să identifice branşamentele de apă şi racordurile de canalizare clandestine şi va aplica prevederile legale fără nici o concesie, respectiv: facturarea prejudiciului adus Operatorului şi a expertizei tehnice (taxa de audit) şi sesizarea organelor de urmărire penală în cazurile confirmate de „furt de apă“.
Pentru stoparea acestor acţiuni ilegale de furt de apă din sistemul public de alimentare cu apă, racordare la sistemul public de canalizare fără avizul Operatorului şi orice modalitate de fraudare a consumului înregistrat de aparatul de măsură, rugăm consumatorii să anunţe reprezentanţii S.C. Apă Canal 2000 S.A. prin sesizarea oricărei situaţii care pare suspectă la Ghişeul Unic al societăţii din Piteşti, Bd. I.C. Brătianu, nr. 24A sau pe adresa de e-mail: [email protected] .