Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei” 4-26 noiembrie 2023 ediția a II-a

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, va organiza, în perioada 4-26 noiembrie 2023, cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”. Tema proiectului teatral din acest an este Clasic. Modern. Absurd.
„Împreună cu publicul și invitații noștri (critici de teatru, dramaturgi, actori și regizori, directori de festivaluri, manageri etc.) vom celebra și cei 100 de ani de la nașterea marelui artist Liviu Ciulei. Aniversarea este un mod unic și emoționant de a sărbători viața și moștenirea sa culturală. Ciulei nu a fost doar un regizor talentat, ci și o reală icoană culturală în lumea teatrului, cunoscut pentru munca sa inovatoare. Un asemenea festival aduce un omagiu influenței sale profunde asupra artei teatrale contemporane.
Ineditul acestei ediții constă în faptul că organizatorii au lansat o invitație către instituții de cultură din Argeș pentru a-și promova domeniul de activitate, în cadrul unor expoziții găzduite în spațiile Teatrului „Alexandru Davila”.
Pe toată perioada Festivalului, în zilele de sâmbătă și duminică, în foaierul Teatrului vor fi organizate standuri de prezentare, dar și lansări de carte după cum urmează:
În zilele de 4 și 5 noiembrie, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești va pregăti o expoziție cu obiecte deosebit de valoroase din patrimoniul propriu;
Weekendul 11-12 noiembrie este rezervat pentru Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, instituție ce va surprinde publicul cu un stand ce va reprezenta întregul specific de activitate, actualizat și modern;
În 18 și 19 noiembrie, Muzeul Județean Argeș va organiza o expoziție care își propune să inspire publicul, prezentând idei inovatoare și lucrări aflate în patrimoniul instituției. Expoziția încurajează creativitatea și poate stârni noi interese și pasiuni, promovând înțelegerea și gândirea critică, îmbogățind în cele din urmă cunoștințele și experiența publicului.
În încheierea Festivalului, 25-26 noiembrie, Liceul de Arte „Dinu Lipatti” promovează activități specifice pentru Secția Arhitectură.
Programul Festivalului cuprinde și o sesiune de lansări de carte care va avea loc, sâmbătă, 18 noiembrie, ora 16.00, și va fi moderată de directorul Festivalului, doamna Doina Papp, reputat critic de teatru, istoric de teatru, publicist, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și al UNITER (Uniunea Teatrală din România). Scrie cronică teatrală la Revista 22, Teatrul azi, Adevărul.ro. Este autoare a numeroase emisiuni și scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate pe posturile naționale. A publicat volume monografice despre actori, regizori și teatre, precum: Treptele iubirii (Silvia Popovici), Viața pe o scândură (Teatrul „Nottara”), Un destin spulberat (Dan Micu), O poveste cu Horațiu (Horațiu Mălăele), Mihăiță, reconstituirea unei vieți (George Mihăiță), precum și lucrări de istorie și critică teatrală: De la cortina de fier la teatrul fără perdea, Clipe de teatru (cronici și eseuri). Membră în jurii naționale și internaționale și curator al unor festivaluri de teatru, a obținut numeroase premii și distincții printre care: Premiul pentru critică la Gala UNITER, edițiile 2006 și 2015, precum și Premiul pentru întreaga activitate aferent anului 2018 al uniunii de breaslă.
Publicul doritor să asiste la evenimentul moderat de doamna Doina Papp va avea prilejul să întâlnească importanți autori de carte de teatru, precum Dinu Grigorescu, Cristian Sabău, Sebastian-Vlad Popa și Mircea M. Ionescu.
Totodată, Teatrul piteștean, sub aceeași siglă a Festivalului Internațional deTeatru, va efectua turnee în localitățile din județul Argeș cu producții propii adresate atât spectatorilor mici, cât și celor mari. Programul acestor deplasări va fi publicat pe site-ul oficial al instituției.
Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a II-a, va avea loc sâmbătă, 4 noiembrie, deschiderea și va fi asigurată de teatrul gazdă, cu noua producție „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia valorosului creator Felix Alexa.
„Spectacolul este unul savuros, cu dese schimbări de situație, actorii fiind aleși perfect pe tipologia personajelor lui Mazilu. Ele etalează în mod clar atitudini din sfera socialului prezent. Situațiile sunt exploatate în funcție de interesul de moment, corupția macină sistemul fiscal până într-acolo încât, pentru a ajunge la îndeplinirea unui obiectiv, se ajunge la șantaj. Pentru niciunul dintre personajele principale nu există un etalon al valorii, ci doar un comportament bazat pe modele luate din lumea prezentă, pur comercială, în care, fără riscul de a greși, putem spune că nu există valori.” (Felix Alexa, regizor al spectacolului)
Duminică, 5 noiembrie, Teatrul Dramaturgilor Români din București ne propune „Șase comedii ușoare pentru oameni triști” de Ștefan Caraman, regia Alexandru Nagy.
În opinia autorului, domnul Ștefan Caraman, acest spectacol…
„…e un șirag de perle culese de pe fundul unei mări poluate; perlele sunt curate și limpezi în miezul lor, însă scoicile acelea care le-au produs sunt bolnave și triste, aproape că seamănă cu oamenii culegători: preocupați, lacomi, grăbiți și egoiști.
Oameni și perle, fiecare contaminând imperfect pe celălalt, fără iubiri absolute, fără eșecuri insuportabile, toate amestecate într-o poveste-ocean în care nimeni nu se simte cu adevărat acasă. Am scris piesa aceasta într-una din călătoriile mele după perle, înfrigurat că aș putea să nu le găsesc și îngrijorat că, descoperindu-le, nu aș fi știut ce să fac cu ele. Nu știu nici acum, n-o să știu niciodată. La ce bun? Când găsești o comoară se întâmplă întotdeauna ca, la final, să nu-ți mai aparțină, să apară de nicăieri altcineva și să ți-o răpească, iar tu să rămâi doar cu amintirea descoperirii și cu degradeurile de real și ireal care o colorează. Doamnelor și domnilor, eu le-am adus la suprafață. Luați-le, sunt ale dumneavoastră!”
În al doilea final de săptămână din lună, sâmbătă, 11 noiembrie, tânărul Teatru Municipal Matei Vișniec din Suceava vine cu o producție semnată de regizorul Botond Nagy, „Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec.
„[…] o finețe a lecturii și o pregnanță a înscenării absolut remarcabile, care potențează cinismul amar și parabola subsecvente textului, dându-i un plus de semnificație în raport cu perioada prin care trecem, dar salvând povestea de contingent printr-un orizont poetic, profund intim, care face de fapt apel la resorturile imuabile ale condiției umane. […] Spațiul de joc […] este o groapă-tranșee foarte sugestivă pentru derularea acțiunii, costumele inteligent concepute sunt zdrențăros-parțial militare pentru trupă, rigid-cazone pentru General; excelentă muzica […], cu sunete foarte variate, de la New Age la Rap (există chiar două momente speciale de gen), Trap etc.” (Claudiu Groza, critic de teatru)
Duminică, 12 noiembrie, Teatrul Țăndărică din București ne oferă un spectacol inedit, îndrăzneț, pentru adulți, după un text celebru: „Regele moare” de Eugène Ionesco, regia și adaptarea Eliza Păuna.
Regele moare, o poveste caldă, umană despre viață, despre putere, despre moarte este, poate, cea mai puțin absurdă dintre piesele lui Eugène Ionesco. Este vorba despre atitudinea omului în fața propriei morți. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Bèrenger, le trăiește gradat. Mai întâi, refuză să recunoască stadiul de agonie, apoi se revoltă că nu are ce face, că nu poate lupta și, în final, este resemnat pentru că nu mai poate face nimic și pentru că timpul curge prea repede. Furia, neputința și frica pot fi coordonatele ce caracterizează starea personajului.
În continuarea, sâmbătă, 18 noiembrie, artiștii din Arad, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, vin cu o montare semnată de Sânziana Stoican, „Familia Tót” de Örkény István.
Acțiunea acestei piese se desfășoară în vara anului 1942, în localitatea Mátraszentanna. Familia Tót, o familie obișnuită, are un fiu pe frontul rusesc. De dragul lui, pentru a-i asigura protecția superiorului direct, mama, tatăl și sora sa îl găzduiesc vreme de două săptămâni pe Maior. Acesta sosește la ei, cu o stare psihică precară, cu nervii zdruncinați. Demersul familiei Tót este unul esențial, căci de el depinde soarta fiului lor. Maiorul suspicios și indignat la cel mai mic semn al oboselii, găsește sensul și frumusețea vieții în confecționarea de cutii. Vizita lui spulberă însă ordinea și liniștea familiei și capătă semnificații profunde.
O zi mai târziu, duminică, 19 noiembrie, importanta trupă a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă publicului montarea „Gândește-te la Africa” de Gordon Dryland, regia Alexandru Boureanu.
„Textul este cehovian în fibra sa. Trimiterea către Livada de vișini se impune vizibil. Într-un fel, prin textul ales, prin montare, Alexandru Boureanu aduce publicul, în special pe cel tânăr, în postura de a descoperi că lumea nu începe cu nicio generație, că Livada este disputată cu argumente, și într-un sens și în altul, dar, mai presus de orice ideologie, viața fiecăruia se scrie în cele mai neașteptate feluri. Mizând pe procedeul lui Dryland, regizorul țese o pânză amăgitoare. […] Finalul spectacolului, ca în antichitatea cu zei, tulbură totul, răvășește ce fusese construit ca într-un joc de cuburi. […]” (Marius Dobrin, în publicația Naționalului craiovean, „SpectActor”)
Ediția a II-a a Festivalului se va încheia în weekend-ul 25-26 noiembrie. Sâmbătă vom avea o nouă întâlnire cu dramaturgia lui Eugène Ionesco, „Cântăreața cheală”, regia Cristian Ban, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești. Regizorul vede în textul marelui dramaturg „un mijloc bun prin care, cu umor, putem încerca să privim spre viitor și spre felul în care începem să devenim din ce în ce mai mult duios de absurzi și lipsiți de substanță. Am încercat, împreună cu minunata trupă de actori, să dăm un sens și să mizăm pe empatie și umanitate acolo unde totul pare pierdut.”
Ultima seară a Festivalului, 26 noiembrie, este dedicată prietenilor noștri de la Teatrul de Dramă și Păpuși din Vrața, Bulgaria: „Profesionistul” de Dušan Kovačević, un proeminent dramaturg și scenarist sârb. Piesa a fost jucată pentru prima dată în 1979 și de atunci a devenit un clasic al teatrului sârb și iugoslav. Acesta tratează teme de identitate, așteptări sociale și lupta individului de a se defini într-o societate conformistă.
Personajul principal, Stevan, este un dentist care, în mijlocul unei crize de vârstă mijlocie, decide să-și abandoneze profesia și să urmeze o carieră de asasin. Piesa explorează călătoria sa de auto-descoperire în timp ce încearcă să-și redefinească identitatea și scopul în viață.
Decizia lui Stevan de a deveni asasin poate fi văzută ca o rebeliune împotriva căii convenționale și o explorare a ceea ce se întâmplă atunci când un individ alege să se abată de la normalitate.
Piesa ridică întrebări etice și morale despre noua profesie a lui Stevan. Este justificat să iei o viață pentru bani? Care sunt consecințele unei astfel de alegeri, atât pe plan personal, cât și în relație cu societatea?
Kovačević este cunoscut pentru utilizarea absurdului și a umorului negru. „Profesionistul” combină elemente de farsă și satiră pentru a crea o experiență teatrală unică și care ne provoacă gândirea.
Prin anvergură, concept și calitate, Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei” și-a câștigat deja locul printre festivalurile cu profil distinct în viața teatrală românească.
Vă așteptăm la un eveniment cultural important care adună oamenii împreună prin experiențe comune și expresii artistice deosebite!”, transmite Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești.

 

Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top