Pentru prima dată în calitatea lui de monarh, Charles al III-lea a rostit marţi „Discursul Regelui” în Parlamentul britanic, prin intermediul căruia Guvernul conservator condus de Rishi Sunak a încercat să prezinte o viziune „pe termen lung” odată cu apropierea următoarelor alegeri legislative din această ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.
Preocupat să continue moştenirea mamei sale mult iubite, Elisabeta a II-a, regele Charles al III-lea a participat astfel la acest ritual din viaţa politică a Regatului Unit, care deschide în mod oficial noua sesiune parlamentară de la Londra. El a făcut deja acest lucru în calitate de moştenitor al tronului, în mai 2022, când a susţinut precedentul discurs regal în numele mamei sale, a cărei stare de sănătate intrase în declin.
Purtând coroana imperială de stat şi instalat pe tronul de aur din Camera Lorzilor alături de regina-consoartă Camilla, regele britanic a luat cuvântul la finalul unei ceremonii cu tradiţii multiseculare, care începe prin inspectarea pivniţelor Palatului Westminster în căutarea unor explozibili şi luarea ca ostatic, simbolică, a unui deputat în Palatul Buckingham, pentru a asigura „întoarcerea în siguranţă şi în stare bună de sănătate a regelui” în reşedinţa sa.
După pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina, care au contribuit la grava criză a costului vieţii din Regatul Unit, „prioritatea Guvernului meu este de a lua deciziile dificile, dar necesare pe termen lung pentru a schimba această ţară”, a subliniat monarhul în acest discurs pregătit de prim-ministrul Rishi Sunak.
Acest prim discurs regal ar putea fi însă şi ultimul pentru Rishi Sunak, care a încercat să aducă puţină stabilitate după scandalurile din epoca lui Boris Johnson şi din perioada celor 49 de zile agitate din mandatul petrecut de Liz Truss în reşedinţa din Downing Street Nr. 10, dar care nu pare să insufle un nou elan în rândul publicului în condiţiile în care alegerile legislative sunt programate pentru anul viitor. Partidul Conservator, aflat la putere de aproape 14 ani în Regatul Unit, a fost depăşit cu mult în sondaje de principala formaţiune din opoziţie, Partidul Laburist, condus de Keir Starmer.
Această alocuţiune de 10 minute, un moment cheie din viaţa politică britanică dar al cărei conţinut politic rămâne de obicei vag şi general, reprezenta una dintre ultimele şanse pentru Rishi Sunak de a oferi publicului o idee mai clară despre direcţia urmată de Guvern, pentru a inversa tendinţa din sondaje şi pentru a depăşi Partidul Laburist.
Proiecte petroliere controversate
Prin vocea regelui, Rishi Sunak, fost ministru de Finanţe şi bancher, în vârstă de 43 de ani, şi-a reiterat voinţa de a lupta împotriva inflaţiei, de a face să scadă facturile cetăţenilor britanici, dar şi de a pregăti mai mulţi medici şi infirmiere şi de a interzice progresiv vânzările de ţigări în Regatul Unit.
Schiţând portretul unui prim-ministru orientat spre viitor, Rishi Sunak, ajuns la Downing Street Nr. 10 în urmă cu puţin mai mult de un an, doreşte să creeze, de asemenea, „noi cadre juridice” pentru a susţine dezvoltarea vehiculelor autonome şi să încurajeze inovaţia în sectoare precum cel al inteligenţei artificiale (AI).
Rishi Sunak a oferit garanţii aripii drepte din Partidul Conservator, propunând să înăsprească sancţiunile împotriva criminalilor şi a delincvenţilor sexuali şi să consolideze puterile Poliţiei şi tribunalelor pentru a combate „infracţionalitatea cibernetică şi exploatarea copiilor”.
Aşa cum a fost prezentat luni, un proiect de lege „va susţine acordarea de licenţe pentru noi exploatări de petrol şi de gaz pentru a ajuta ţara să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2050 fără să adauge cheltuieli excesive asupra familiilor”, a declarat regele britanic, fără să clipească, în contextul în care el este renumit pentru angajamentul său de lungă durată în favoarea protejării mediului înconjurător.
Această decizie, luată în numele securităţii energetice, este aspru criticată de activiştii ecologişti, care se mobilizează de la începutul lunii noiembrie împotriva noilor proiecte ale Guvernului privind exploatarea hidrocarburilor, în urma apelului lansat de organizaţia Just Stop Oil.
„Problema lui Sunak este aceea că îi lipseşte timpul”, a declarat Richard Carr, profesor-asociat de politici publice la Universitatea Anglia Ruskin. „Alegătorii sunt obosiţi şi furioşi faţă de guvernele conservatoare”, a adăugat el.