Adrian Bughiu: “La mulți ani cu ocazia Zilei Naționale a Muntelui!”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Astăzi, 14 septembrie, este Ziua Națională a Muntelui.

“Stabilită, în 2002, la data de 14 septembrie, când în mod tradițional se încheie pășunatul anual, Ziua Muntelui în România atrage atenția publicului asupra provocărilor precum identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, eradicării izolării și sărăciei, fără a degrada ecosistemele.

În calitate de președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș, și de iubitor de munte, spun cu mândrie că cea mai frumoasă, mai înaltă și mai complexă parte a #Carpaților se găsește în #MasivulFăgăraș

Cu un uriaș potențial turistic, munții acoperă aproape o treime din suprafața României, aproximativ două milioane de români trăind în zona montană, în aproximativ 745 de localități.

Munții noștri aur poartă, dar și alte minereuri extrem de căutate, dar tot aici trăiesc și 1350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice, așadar vorbim de un ecosistem valoros și extrem de sensibil.

#Carpații reprezintă al doilea cel mai lung #lanțmuntos din Europa, după Munții Scandinaviei, cu o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.

12 dintre #parcurilenaționale din #România și 7 dintre cele naturale, se află în #Carpați.

În munții de pe teritoriul României se găsesc peste 60% dintre #urșiibruni din #Europa.

Cel mai lung lanț de #munțivulcanici din Europa se află la noi în țară și cuprinde masivele Oaș, Gutâi, Țibleș, Călimani, Gurghiu și Harghita.

Tot la noi în țară se regăsește cea mai mare suprafață de #pădurivirgine din Uniunea Europeană și cel mai înalt #brad din Europa, aflat în codrii seculari de la #Șinca.

În #Carpații românești se găsește și cel mai mare #ghețarsubteran din lume, ce se află în Peștera Scărișoara din Munții Apuseni.

România are şi cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit Guinness World Records – #CruceadepeCaraiman (Crucea Eroilor Neamului), monument construit între 1926 și 1928.

Prin funcțiile ecosistemelor din regiunile alpine, muntele a însemnat o importantă sursă de aer curat, apă, energie și hrană, așadar să nu uităm să ne bucurăm de munții noștri, dar să îi și protejăm în același timp!”, a transmis Adrian Bughiu.

 

 

Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Articole recomandate

Publicitate

Scroll to Top