Activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate CJ Argeș, în perioada 17 – 23 mai 2025

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 17 – 23 mai 2025.
🔴SÂMBĂTĂ – 17 MAI
‼️Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul Județean Argeș și Muzeul Goleși!
💐Vă invităm să trăiți o seară specială, unde istoria prinde viață într-un eveniment dedicat culturii, patrimoniului și familiei.
🎭Ora: 19.00 – TEATRE DE BARCELONA, SPANIA MÁS O MENOS – MÁS O MENOS este un monolog al unei femei fără trecut. O femeie fără memorie, fără nume, fără direcție, care, între anxietate, fantezie și sarcasm, începe propria căutare într-un labirint de abisuri și disproporții. Protagonista acestui spectacol, realizat sub formă de monolog, nu are nume: l-a uitat. Și împreună cu numele a uitat totul: trecutul, copilăria, iubirile, locul de muncă… Singurul lucru pe care îl știe este că are 50 de ani… „mai mult sau mai puțin”. Viața sa începe într-un spațiu de odihnă de pe autostradă unde stă pe un scaun pliabil. De la autostradă se trece brusc într-o clinică de neurologie. Însă nici medicii, nici timpul nu ajută la recuperarea amintirilor. În memoria sa sunt doar culori: albastrul cerului, verdele copacilor. Când realizează că viața sa nu are trecut i se deschide înainte un abis care îi provoacă vertij. Fără să-și poată aminti trecutul, fără plăcerile și necazurile care i-au modelat anotimpurile vieții, își dă seama că este un nimeni. Fiindu-i imposibil să rămână liniștită în fața unui asemenea abis trebuie să găsească ceva de care să se poată agăța. O amintire, vă rog, o amintire cât de mică, insignifiantă. Chiar dacă este inventată. Pentru că mintea umană așa este, dacă nu găsește ceva poate inventa, de ce nu? Însă o identitate construită pe amintiri inventate se prăbușește ca un castel de cărți. Vertijul este ceva major, insuportabil precum singurătatea care o înconjoară. Măcar să urmeze calea imaginației, care este inepuizabilă și mereu surprinzătoare. Trebuie să se convingă că ea este „acea fetiță îmbrăcată în alb… cu ochi visători… care avea încredere în lume…” (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei).
🔴DUMINICĂ – 18 MAI
🎭Ora: 19.00 – ÎNCHIDERE FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE STUDIO, EDIȚA a XXVIII-a TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” PITEȘTI MĂ NUMESC IOANA DARC – Deși abordează o temă serioasă și mult dezbătută în societatea modernă, condiția femeii, spectacolul MĂ NUMESC IOANA DARC este o comedie, care cuprinde inserții din Virginia Wolf, Jeni Acterian, Carl Theodor Dreyer, Pușkin, La Bruyère, Talleyrand. Ioana Darc nu este nici pe departe efigia la care numele său face întâmplător referire. Ea reprezintă atuurile și defectele oricărei femei și se caută pe sine navigând printre preconcepțiile pe care societatea i le repetă continuu. Textul deschide un dialog necesar despre ce înseamnă feminismul de fapt și măsura în care este cu adevărat important în societatea noastră. Spectacolul nu oferă concluzii, ci invită la reflecție. Din construcția spectacolului nu lipsesc videoproiecțiile și un sound design elaborat, elemente tehnologice care accentuează trimiterile dramaturgului către noua perfecțiune artificială și lumile virtuale. Ilinca Stihi conturează într-un mod ingenios personalitatea IOANEI DARC, o femeie divorțată, trecută de prima tinerețe, care își dorește, de voie și de nevoie, să se reinventeze, să se regăsească, să se transforme. Astfel, Experimentul Femeia Perfectă căruia i se supune IOANA DARC devine atât o provocare pe care Ilinca Stihi o propune publicului spectator de a se interoga asupra convingerilor sale, cât și o comedie tandră despre descoperirea propriului adevăr. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei).
🔴LUNI – 19 MAI
✔️Ora: 11.00 – ORA DE POVEȘTI – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu GPP. ”Căsuța poveștilor” și cu GPP. ”Primii pași”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
✔️Ora: 16.30 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ PENTRU COPII DE 8 – 12 ANI – Activități practice – de învățare interactivă, de dezvoltare a imaginației, gândirii logice, abilităților tehnice și lucrului în echipă – realizate cu piese de tip Lego, senzori sau motorașe; roboții construiți în ateliere îi ajută pe copii să înțeleagă modul de funcționare al dispozitivelor și al echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Multimedia).
🔴MARȚI – 20 MAI
✔️Ora: 10.00 – ATELIER DE ECOLOGIE – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu Grădinița ”Universul copilăriei” și cu Grădinița ”Mihai Eminescu”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
✔️Ora: 11.00 – ARGEȘ. FILE DE ISTORIE. OBIECTIVE CULTURALE DIN ORAȘUL PITEȘTI ȘI DIN SUDUL JUDEȚULUI ARGEȘ – Activitate cultural-educativă, realizată cu ocazia împlinirii a 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului Pitești, în scopul promovării principalelor obiective de interes istoric și cultural ale urbei și ale împrejurimilor sale; parteneriat cu Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri ai Forțelor Terestre ”Basarab I” Pitești. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Conferințe)
🔴MIERCURI – 21 MAI
✔️Ora: 11.00 – ORA DE POVEȘTI – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu GPP. ”Căsuța poveștilor” și cu GPP. ”Primii pași”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
✔️Ora: 16.30 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ PENTRU COPII DE 8 – 12 ANI – Activități practice – de învățare interactivă, de dezvoltare a imaginației, gândirii logice, abilităților tehnice și lucrului în echipă – realizate cu piese de tip Lego, senzori sau motorașe; roboții construiți în ateliere îi ajută pe copii să înțeleagă modul de funcționare al dispozitivelor și al echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Multimedia).
✔️Ora: 18.00 – O CARTE, UN AUTOR – Lansarea volumului de poezie ”Iarna absolută”, autor – Cătălin Iancu, membru al Cenaclului ”Nicolae Rizea” din Mioveni. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Conferințe)
🔴JOI – 22 MAI
✔️Ora: 10.00 – ATELIER DE ECOLOGIE – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu Grădinița ”Universul copilăriei” și cu Grădinița ”Mihai Eminescu”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
✔️Ora: 14.00 – EUROPA, PRIN OCHI DE COPIL – Atelier despre lumea colorată a Uniunii Europene, adresat tinerilor de la Palatul Copiilor din Pitești. (Biblioteca Județeană Argeș – Palatul Copiilor).
✔️Ora: 16.30 – BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR: JOIA ÎN FAMILIE – Activitate educativă pentru copii cu vârstele cuprinse între 7 – 9 ani. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)
🔴VINERI – 23 MAI
✔️Ora: 10.00 – ROMÂNIA ÎN BUCATE – Activitate educativă – prezentarea tradițiilor culinare românești– parteneriat cu Școala Gimnazială Traian. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
✔️Ora: 11.00 – ÎN LUMEA LUI DINO – Activitate educativă – o călătorie în lumea dinozaurilor – parteneriat cu Școala Gimnazială ”Ion Pillat”. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
🔴Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
✔️În perioada 17 – 23 mai – FEMINITATEA VEACULUI TRECUT – Expoziție de facsimile (extrase din revista ”Oglinda lumii” – 1924), reprezentând obiecte de vestimentație și tendințe din moda perioadei interbelice. (Holul BJA Etajul al-II-lea).
✔️În perioada 17 – 23 mai – ARTELE TEXTILE. FORME DE CUNOAȘTERE ÎN TIMP – Expoziție de lucrări realizate de elevi de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti”, clasa prof. Monica Dinu. (Holul BJA)
✔️În perioada 17 – 23 mai – MAEȘTRI AI CONDEIULUI – Expoziția cuprinde facsimile cu portretele celor mai importanți scriitori români, printre care: George Coșbuc, Ion Pillat, Dimitrie Bolintineanu, Titu Maiorescu, Al. Odobescu, I. L. Caragiale, Bogdan Petriceicu Hașdeu, precum și autografele acestora; imaginile sunt preluate după cartea poștală aflată în Sala ”Colecții Speciale” a Bibliotecii. (Holul BJA)
✔️În perioada 17 – 23 mai – PERSONALITĂȚILE LUNII MAI – Expoziție de cărți ce evidențiază viața și opera scriitorilor Lucian Blaga – 13o de ani de la naștere – și Tudor Arghezi – 145 de ani de la naștere. (Holul BJA)
✔️În perioada 17 – 23 mai – PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ – Expoziție de documente de bibliotecă, materiale de arhivă, cărți poștale ilustrate, organizată cu ocazia Zilelor Municipiului Pitești. (Holul BJA)
🔴Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
‼️Noaptea Muzeelor la Conacul Goleștilor – 17 mai 2025
Acces GRATUIT – Program: 17:00 – 24:00 (ultima intrare: 23:30)
💐Vă așteptăm cu drag la o seară magică, plină de istorie, artă și tradiții, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2025, la Muzeul Golești!
Veți putea vizita expozițiile permanente și temporare, participa la observații astronomice, descoperi demonstrații de meșteșuguri populare, viziona expoziții de pictură și port popular, urca în trenulețul de epocă și savura preparate tradiționale într-o atmosferă specială, până târziu în noapte.
Un eveniment pentru toate vârstele, într-un loc unde trecutul prinde viață sub cerul înstelat.
💐Vă așteptăm să trăiți magia unei nopți la muzeu!
• Expoziție pictură „Re-Vitalizări”, expune artistul plastic Dragoș Botezat. Perioada de expunere 6 mai – 1 iulie 2025;
• Expoziție pictură Un timp în timp!, expune artista plastică Ștefania Popa. Perioada de expunere 8 mai-18 iunie 2025;
• Expoziție Ținutul Pădurenilor memorii pentru viitor, expoziție de port popular din colecția etnografică Floriana Anton. Perioada de expunere mai – septembrie 2025;
• Expoziție de ceramică Culorile pământului. Sunt expuse piese de ceramică aflate în patrimoniul Muzeului Golești.
• Expoziția de pictură Omagiu dedicată Zilei Internaționale a Femeii (martie-iunie)
• Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
• Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
• Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
📍MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
🔴MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
‼️Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul Județean Argeș
Câmpulung, Argeș
17 mai 2025 – 17:00 – 20:00
💐Vă invităm să trăiți o seară specială la Castrul Roman Jidova, unde istoria prinde viață într-un eveniment dedicat culturii, patrimoniului și familiei!
Vernisajul expoziției „Jidova – un loc cu două povești”
O incursiune fascinantă în trecutul castrului roman Jidova – singurul castru de piatră de pe limesul transalutanus – și în istoria recentă a zonei, marcată de exploatările miniere Pescăreasa și Jidava. Descoperiți imagini și obiecte rare care spun o poveste dublă: antică și contemporană.
Ateliere interactive pentru copii (17:30 – 18:30)
Micul arheolog – Învață să descoperi istoria, așa cum o fac specialiștii!
Să modelăm lutul cum făceau romanii – Creativitate și tradiție în mâinile celor mici!
Alea iacta est! – Redescoperiți jocurile romane: Ludus latrunculorum, moara și alte provocări antice!
Prezentare de arme romane (18:30 – 19:30)
O demonstrație captivantă cu echipamente militare folosite de soldații romani – pentru pasionați de istorie și curioși de toate vârstele!
Evenimentul din acest an se desfășoară sub egida:
„Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai”
Intrarea este liberă, iar atmosfera – garantat memorabilă!
💐Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de Noaptea Muzeelor la Câmpulung!
Adresa: DN 73, nr. 127, cartier Pescăreasa, Câmpulung, județul Argeș, cod poștal 115100
🔴Expoziții temporare
„Simfonia Miturilor” – Expoziție de artă contemporană Mara Diaconu
Loc: Galeria Națională de Artă Naivă, Corpul C
Acces: Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program: Luni – Duminică, 09:00 – 19:00
Exponatul lunii mai 2025:
„Scrisoarea datată 8 martie 1798, emisă de mitropolitul Țării Românești, Dositei Filitti (1793−1810)”
🔴Expoziții permanente
1. Galeria Națională de Artă Naivă
Loc: Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor
Program: Luni – Duminică, 09:00 – 19:00
2. Expoziția Sportului Argeșean – „Campionii”
Loc: Sediul Central, Corpul B
Program: Luni – Duminică, 09:00 – 19:00
3. Castrul Roman Jidova – Câmpulung
Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș
Program: Luni– Duminică, 09:00 – 17:00
4. Expoziția Memorială „Dinu Lipatti”
Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș
Program: Luni – Duminică, 09:00 – 17:00
5. Lapidarium
Loc: Sediul Central, Corpul B
Program: Luni – Duminică, 09:00 – 19:00
6. Planetariul Muzeului Județean Argeș
Loc: Corpul C, intrare dinspre B-dul Eroilor
Program: Marți – Duminică, 09:00 – 17:00
Accesul se face doar cu programare prealabilă la: 0723.344.586
7. Expoziția „Flori de Mină – Comorile Adâncurilor”
Loc: Sediul Central, Corpul B
Program: Luni– Duminică, 09:00 – 19:00
8. Cetatea Poenari
Închisă temporar

Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top