Vine criza? Guvernarea Grindeanu, pe minus la toate capitolele

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Veniturile totale la bugetul consolidat au cunoscut în prima lună a acestui an o diminuare cu 5,7% în termeni nominali. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la veniturile din impozitul pe profit (-35,4%) şi la încasările din TVA (-24,8%). Diminuarea veniturilor totale în ianuarie 2017 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut este un semnal prost pentru economia românească, în situaţia în care actuala guvernare şi-a propus o creştere PIB de 5,2% în acest an. De altfel, bugetul pentru anul în curs a fost construit pe această creştere economică record, deşi experţi străini şi specialişti români în domeniul fiscal au atras atenţia guvernului că este imposibil ca România să atingă această ţintă. În acelaşi timp, cheltuielile au fost majorate cu 3,5%, o creştere importantă fiind consemnată la cheltuielile de personal, care au urcat în prima lună a acestui an cu 8,2%.

Totuşi, Ministerul Finanţelor a reuşit să păstreze bugetul consolidat pe excedent, ce-i drept, de doar 0,37% din PIB. Cu toate acestea, până la finele anului, este greu de crezut că Finanţele reuşesc să se încadreze sub ţinta de deficit bugetar de 3%, chiar dacă MFP a reiterat această situaţie după ce doi comisari europeni au atras atenţia autorităţilor române că nivelul de 3% din PIB va fi depăşit.

Investiţiile, reduse la minimum

Păstrarea în ţinta de deficit este posibilă, însă cu sacrificii mari. Deja cheltuielile pentru investiţii au fost diminuate la 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Una dintre posibilele explicaţii a nivelului scăzut a acestor cheltuieli poate fi neaprobarea bugetului de către Guvern. Bugetul pentru acest an a fost adoptat abia pe 31 ianuarie. La aceasta poate fi adăugată o altă explicaţie, şi anume faptul că Guvernul Grindeanu a depus jurământul de învestitură în primele zile ale anului.

Contactat de Capital, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a precizat că începutul de an pe încasări este unul slab, mai ales că urmează noi cheltuieli salariale promise de Executivul Grindeanu. „E prematur să tragem o concluzie. Dar începutul e unul slab. În condiţiile în care avem scădere la venituri din colectarea de taxe şi impozite. E o scădere mai mult decât mare pe TVA. O scădere de 24% a încasărilor la TVA e una foarte abruptă. Pe cheltuieli, la investiţii, în termeni comparabili cu aceeaşi lună a anului 2016, e o scădere foarte mare. Impactul creşterilor salariale urmează în următoarele luni“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.

-24,8% cu atât au scăzut încasările din TVA în ianuarie 2017 faţă de aceaşi lună a anului trecut

-55% este diminuarea cheltuielilor de investiţii în prima lună a anului

-36% este scăderea în termeni nominali a excedentului bugetar în ianuarie a.c. faţă de prima lună din 2016

Sursa Capital


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top