Vin bani la primării pentru cadastrare

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

ANCPI a alocat pentru 2017 un buget de 162,5 mil. euro, mai mare cu 80% faţă de cel de anul trecut, pentru acest program. Până acum 19% din suprafaţa agricolă a ţării fost înscrisă în cadastru.

Agenţia a trimis către oficiile teritoriale bugetul aprobat pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral. Primăriile care nu au mai beneficiat de fonduri pentru realizarea cadastrului general vor putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/unitate administrativ teritorială, faţă de 135.000 de lei în 2016. Totodată, potrivit modificărilor aduse Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, începând din 2017, contractele de finanţare sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.

Plăţile către primării vor fi efectuate după recepţia finală a lucrărilor. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, şi prin excepţie, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanţare încheiat de primărie cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află.

Guvernul Cioloş a dat în iunie anul trecut o ordonanţă de urgenţă care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinţă venită din partea mai multor fermieri. Guvernul trecut a motivat aprobarea ordonanţei de urgenţă prin importanţa pe care o are cadastrarea pentru fermieri în accesarea fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2015-2020 şi în obţinerea subvenţiilor, care vor fi acordate doar pe baza identificării cadastrale a terenurilor.

„Din suprafaţa agricolă a României de 14.630.100 ha, până în prezent a fost cadastrată o suprafaţă de 2.715.848 ha, reprezentând un procent de 19%“, spun reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.

 


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top