SUA – Desfăşurare impresionantă de forţe în SIRIA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

În total, comandamentul forţelor americane în Orientul Mijlociu dispune de cel puţin 35.000 de militari, potrivit unei estimări făcute de centrul de studii american Heritage.

Împotriva regimului lu Bashar al-Assad, SUA pot conta pe navele Flotei a VI-a, cu baza la Napoli (Italia), capabile să lanseze rachete Tomahawk asupra unor obiective terestre situate la peste 1.000 km.

Distrugătoarele USS Porter şi USS Ross, ambele echipate cu acest tip de rachete de croazieră, se află în estul Mediteranei, potrivit unui responsabil din marina americană.
În septembrie 2014, navele americane au lansat 47 de rachete Tomahawk în cursul primei nopţi a loviturilor americane împotriva poziţiilor deţinute în această ţară de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Nava de transport amfibie USS Mesa Verde se află de asemenea în estul Mediteranei.

Navele Flotei a V-a, cu baza în Bahrein, în Golful Persic, întăresc de asemenea prezenţa militară navală americană în Orientul Mijlociu, în Golf şi în Marea Roşie.

Portavionul George H.W. Bush se află în prezent în Golf, în misiune de sprijin pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic.

De asemenea, SUA utilizează mai multe baze aeriene în Orientul Mijlociu, dintre care cea mai apropiată de Siria este cea de la Incirlik, în sudul Turciei, situată la 100 km de frontieră.

Armata americană mai utilizează şi o bază în Iordania şi dispune de baze aeriene importante în Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

SUA au desfăşurat în regiune cele mai performante avioane de care dispun, avioanele de luptă F-15, F-16, F-22, avioane de realimentare KC-135, avioane radar Awacs şi bombardiere strategice B-52.

Avionul invizibil F-22 Raptor a cunoscut botezul focului în Siria, în septembrie 2014.Extrem de dificil de detectat, acest avion – a cărui fabricare a costat preţul astronomic de 360 milioane de dolari – este capabil să zboare cu o viteză care depăşeşte Mach 2 şi să-şi lanseze bombele ghidate prin laser de la 25 km de ţintă.

Dronele Reaper şi Predator patrulează permanent pe cerul Irakului şi al Siriei, supraveghind situaţia la sol, unde ameninţă cu atacuri cu rachete Hellfire.

Pe teren, în Siria, SUA au desfăşurat în nord-estul ţării aproape 900 de consilieri militari, membri ai forţelor speciale şi artilerişti.

Tunuri ale puşcaşilor marini ajută alianţa arabo-kurdă să-şi desfăşoare ofensiva asupra Raqa, capitala Statului Islamic în Siria.

Ei au amenajat o pistă de aterizare la Kobane, în apropiere de frontiera turcă, pentru a putea primi avioane cargo militare C-17, capabile să aducă la faţa locului vehicule blindate.

În Irak, americanii au desfăşurat peste 5.000 de militari cu misiuni de formare, consiliere şi asistenţă armatei irakiene, anunță Agerpres.

Tunuri americane şi elicoptere de atac Apache sunt utilizate, de asemenea, pentru susţinerea trupelor irakiene.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top