Controlorii din autobuz NU te pot obliga să te legitimezi

Controlorii din mijloacele de transport în comun fac de multe ori exces de zel. Mai mult cu forţa, aceştia solicită acutul de identitate, ba chiar coborându-te din autobuz, ceea ce se poate traduce în reţinerea persoanei. Conform art. 18 din Ordonanța nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, controlorii nu au voie să atingă pasagerii și nu îi pot obliga să se legitimeze. Doar Poliţia şi Jandarmeria au voie, conform legii, să te legitimeze.

Controlorii din autobuz NU te pot obliga să te legitimezi

1. Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi şi în nici un caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Procedura de legitimare este o convenţie social acceptată, nimic mai mult. Obligaţia lor este să verifice (ATENŢIE!) legitimaţia de călătorie (în termeni specifici). Au în schimb dreptul de a solicita intervenţia poliţiei pentru legitimare şi n-au decât s-o facă. Şi Jandarmeria Română mai are dreptul să te legitimeze, conform legii 550/ 2004.

2. Controlorii nu au dreptul să te coboare cu forţa, să te bruscheze, să te percheziţioneze ori să-ţi reţină vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. In momentul în care se întâmpla vreo astfel de faptă, ai obligaţia să suni imediat la poliţie!

3. Controlorii nu au voie să te reţină în autobuz/tramvai sau staţie mai mult de câteva minute/jumatate de ora. Maximum! Orice reţinere care durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Şi chiar dacă vor chema poliţia, tot nu eşti obligat s-o aştepţi mai mult de câteva minute!Controlorii au legitimaţii şi sunt obligaţi să se legitimeze nominal, aşa că nu-i foarte greu sa afli cu cine ai de-a face. Când călătorii refuză să se legitimeze, controlorii trebuie să solicite sprijinul jandarmeriei sau al poliției. De asemenea, tot conform legii, controlorii nu au voie să rețină călătorii sau să îi coboare din mijlocul de transport în comun fără permisiunea lor.