OUG 13 ar putea intra în vigoare, depinde doar de Parlament

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Consiliul Superior al Magistraturii a discutat, marţi, în plen, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de Urgenţă 14 prin care a fost abrogată ordonanţa 13 vizând modificarea Codurilor penale.
 
„În şedinţa de astăzi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că a rămas fără obiect solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, având în vedere că aceasta este deja publicată, dispoziţiile sale fiind în vigoare încă de la data de 5 februarie”, a spus Lecca, citată şi de News.ro.
 
Ea a precizat că în punctul de vedere al direcţiei de specialitate din cadrul CSM se arată că, în cazul în care Parlamentul va respinge OUG 14/2017 privind abrogarea, se reactivează dispoziţiile OUG 13.
 
„A fost doar un punct de vedere exprimat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”, a adăugat Lecca.
 
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că în plenul CSM nu s-a discutat pe fond OUG 14/2017 pentru că a fost respinsă sesizarea de acordare a avizului pentru aceasta ca rămasă fără obiect, atât timp cât ordonanţa de urgenţă a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
 
„Acum este o chestiune de drept constituţional. Eu, ca judecător, nu pot să mă pronunţ asupra chestiunilor de drept constituţional. Aşa cum am spus şi de dimineaţă, dacă am urmări jurisprudenţa Curţii Constituţionale până în prezent, care a fost apoi implementată prin decizia Înaltei Curţi, cred că nu ar exista pericolul unei astfel de interpretări. Dar fac precizarea că şi în doctrină, această problemă a aplicării articolului 64 alineatul 3 este abordată diferit de teoreticieni. Dar până în prezent, punctul de vedere al CSM a fost destul de clar, nu cred că am putea avea surprize în ceea ce priveşte constituţionalitatea OUG 14”, a spus Tarcea.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top