Marți- Zeci de mii de funcționari ies în stradă

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Motivele protestului: lipsa grilei de salarizare pentru administraţia publică locală şi sfidarea prevederilor deciziei Curţii Constituţionale nr. 794/2016″, se specifică într-un comunicat remis AGERPRES. De asemenea, Cartel Alfa a anunţat pentru marţi organizarea la Palatul Parlamentului a unui miting de protest faţă de prevederile proiectului Legii-Cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Conform anunţului, manifestanţii vor solicita Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale.
 
Sindicatele din administraţia publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare pentru administraţia publică locală. Referindu-se la protestele angajaţilor din administraţie cu privire la proiectul Legii salarizării, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat luni, la Parlament că Legea salarizării unitare, cel puţin în partea de administraţie, va fi exact aşa cum a fost ea prezentată. „Dreptul la grevă este un drept constituţional. Pot să facă grevă. Eu vă spun că este o decizie politică, pe care am luat-o în coaliţie, şi Legea salarizării unitare, cel puţin în partea de administraţie, va fi exact aşa cum a fost ea prezentată. Nu lipseşte nicio grilă, pentru că este un nomenclator acolo – există un minim care este salariul minim pe economie şi există un maxim care este indemnizaţia viceprimarului. După, este un nomenclator de funcţii, în funcţie de bugetul pe care îl au cei din administraţie, vor putea să facă grila de salarizare.
 
Este inutil să precizăm că, dacă în Consiliul Local sau în Consiliul Judeţean stabilesc tot bugetul pentru localitate, de ce nu ar putea să stabilească şi salarizarea?”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată despre protestele din administraţia publică centrală şi locală în semn de nemulţumire faţă de proiectul Legii salarizării unitare, proteste care vor continua şi marţi la Bucureşti, în faţa Palatului Parlamentului. La jumătatea acestei luni, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, arăta că legea salarizării unitare va aduce o creştere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi şi bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajaţii cu salariile mari, de 14.000 de lei. Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, săptămâna trecută, în şedinţa de plen a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. Ministrul Muncii a declarat, în plen, că legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncţionalităţilor din sistem, prin aplicarea principiului „la muncă egală, salarii egale”. Potrivit acesteia, săptămâna viitoare ar putea fi dat votul final pe proiectul legii salarizării, care se află în prezent la Camera Deputaţilor.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top