Lovitură pentru posesorii de centrale de apartament

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Modernizarea CET-urilor Elcen necesită investiţii de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de faţă, sunt necesari 800 de milioane de euro, a declarat, miercuri, în cadrul forumului „Strategia Energetică a Capitalei”, Sorin Chiriţă, administrator special RADET Bucureşti.
 
„Noua societate energetică, avizată spre înfiinţare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ieri, îşi propune să fie producător şi furnizor de energie electrică, nu transportator şi distribuitor, iar investiţiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare şi completare cu aceste noi investiţii. Ca o sumă a investiţiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termică şi co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane – un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de faţă. Mai punem 20 – 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare şi aici am exclus proiectul POIM pentru staţia de tratare termică a deşeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare şi noua societate energetică asta va face – va gestiona şi această staţie. Prin noua societatea energetică nu e decât ceva complementar faţă de ceea ce produce ELCEN şi RADET”, a menţionat Chiriţă, citat de Capital.ro.
Potrivit reprezentantului RADET, în România nu se poate vorbi despre energie electrică fără energie termică în sistem centralizat.
 
„Dacă este să vorbim despre ce ne-am propus prin această strategie, nu spun decât că ne dorim să avem un oraş verde care să ofere tot confortul cetăţenilor. Planul de Mobilitate şi Strategia Energetică a Capitalei au drept scop scăderea poluării în Bucureşti. Nu putem vorbi despre energie electrică fără energie termică în regim centralizat. Nu putem vorbi despre independenţă energetică şi de un oraş verde fără un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Împreună cu Strategia de termoficare a Bucureştiului, care se află deja în dezbatere publică începând de astăzi, ne-am gândit la o strategie de identificare a zonelor unitare, un proiect măreţ. Trebuie să ne gândim spre ce ne îndreptăm, dacă spre un oraş în care să avem la fiecare apartament câte o centrală sau spre un oraş în care în fiecare apartament să existe un aparat atârnat de bloc? Oraşele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decât încălzire centralizată. Reţeaua de gaze care să alimenteze fiecare locuinţă este imposibil de realizat. Dacă s-ar face asta, atunci oraşul va arăta precum Beirutul în perioada războiului. Nu vedem energia electrică decât în sistem centralizat”, a explicat Sorin Chiriţă.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top