Investiţii în SĂNĂTATE
În domeniul Sănătăţii, prima investiţie regăsită în program pentru 2018 este cea pentru construcţa de spitale regionale. În acest caz, anul trecut în decembrie, în guvernarea lui Dacian Cioloş, ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Iar totul a rămas aici. Primim consiliere pentru cum trebuie să arate studiile de fezabilitate, care nici măcar nu au fost începute. „Ce facem astăzi este să semnăm un acord cu Banca Europeană de Investiţii prin care România va primi asistenţă gratuită, o consultanţă gratuită. (…) Prin această consultanţă, în a doua parte a anului viitor, Guvernul României, oricare ar fi el, va putea lansa licitaţiile pentru cele trei spitale regionale. Va avea la dispoziţie planuri făcute de experţi internaţionali, experţi cu experienţă relevantă în construcţia de spitale de o asemenea avengură.(…) Structura de departamente şi servicii este în curs de finalizare de către experţii români şi consultanţi străini. Aceasta va ţine cont atât de infrastructura medicală deja existentă cât şi de mobilitatea pacienţilor, mobilitate locală sau regională. (…) Terenurile deja au fost selectate. Două dintre ele sunt deja în proprietatea Ministerului Sănătăţii, iar documentul pe care îl semnăm astăzi este esenţial pentru că pregătirea proiectelor de investiţii este esenţială“, a declarat atunci, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii de la acea vreme. Rămâne de văzut dacă, până la finalul anului, se va întâmpla ceva în acest sens.
O altă promisiune se referă la dotarea fiecărui spital judeţean cu un computer tomograf. Finanţarea vine de la Banca Mondială, într-un proiect de 250 de milioane de euro, demarat acum trei ani. De altfel, Executivul spune că acesta e blocat şi promite deblocarea. „Ministerul Sănătăţii are un program de dotare a tuturor spitalelor judeţene care nu au computer tomograf şi RMN. Încercăm în acest an să facem prima etapă din acest program şi anume dotarea cu CT.
Acestea au fost prinse şi bugetate pe un împrumut de la Banca Mondială, pe care eu l-am găsit cam stând în minister, dar în momentul de faţă este deblocat şi suntem în negocieri în ceea ce priveşte termenele pentru a nu fi redusă această sumă de la Banca Mondială, care a fost acordată Guvernului României în 2014, 250 milioane de euro, din care au fost folosiţi doar 4,8 până azi. Riscul este mare de dezangajare, dar am schimbat toată echipa şi eu zic că suntem în linie şi încercăm în fiecare spital judeţean să aducem un computer tomograf“, a declarat, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, la începutul acestei luni, citat de Capital.