Funcționarii suspecți de fapte penale NU vor mai fi suspendați

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
„Legea nouă este în baza unei strategii a funcţiei publice, adoptată de guvernul anterior, ca o condiţionalitate ex-ante impusă de Comisia Europeană în vederea accesării Fondului Social European – FSE pentru programul operaţional creşterea capacităţii administrative. După cum bine ştiţi, statutul funcţionarului public a fost condiţia acquis-ului comunitar în 2007. Din 2007 şi până în 2017, sunt totuşi zece ani, şi, din aceste considerente, în conformitate cu această strategie s-au impus elemente de flexibilizare, de modificare a acestui statut”, a spus Shaidehh.
 
Vicepremierul a mai spus că în noua lege principiul transparenţei nu dispare.
 
„Nu dispare niciun principiu. Există în momentul de faţă proiectul de act normativ în dezbatere, se primesc propuneri, observaţii, dezbateri cu toate grupurile interesate cu privire la statutul funcţionarului public”, a precizat Shhaideh.
 
Ea a adăugat că noul proiect de lege se referă punctual la speţe din practică şi dă posibilitatea ca un funcţionar care este suspicionat de a o anumită acţiune ilegală să fie mutat într-un alt departament care nu are legatură cu activitatea pentru care e anchetat.
 
„Punctual, se referă la speţe din practică. După cum bine ştiţi, astăzi, în momentul în care un funcţionar public este într-o măsură judiciară, el este automat suspendat din serviciu. În măsura în care aceste acţiuni judiciare au condus într-un final la închiderea urmăririi penale, deci la exonerarea funcţionarului de orice vină, am asistat totuşi la o perioadă lungă de timp; de obicei aceste acţiuni nu se finalizează în două săptămâni sau într-o lună, pot fi un an-doi ani, în care funcţionarul public a fost suspendat, nu a primit salariu (…). Suspendarea presupune să nu mai aibă salariu şi altă activitate, în momentul în care există această decizie definitivă. Dacă analizaţi aceste măsuri – pentru că mai sunt câteva articole care detaliază partea de acţiune în situaţii de acest tip – avem inclusiv posibilitatea, dacă funcţionarul este suspicionat de o anumită acţiune ilegală, într-un anumit departament, deci până la soluţionare, el să fie mutat într-un alt departament, în instituţie, dar care nu are legătură cu activitatea pentru care dânsul este anchetat”, a declarat vicepremierul.
 
Sevil Shhaideh s-a aflat joi, la Galaţi, unde a participat alături de ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale interesate de accesarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi în cadrul programelor de finanţare ale Uniunii Europene, informeaza stiripesurse.ro.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top