În Educaţie, anul acesta ar trebui, spune Executivul, să avem demarat programul „Masă caldă“ pentru aproape 30 de mii de elevi din 50 de şcoli. Ce omit să spună guvernanţi este faptul că acest proiect pilot a fost deja început în 2016 de fostul guvern şi nu poate fi pus în practică. Proiectul pilot „Masa caldă pentru elevi“ ar fi trebuit să se desfăşoare pe durata anului şcolar în curs. Ordonanta de Urgenţă a apărut în Monitorul Oficial, dar autorităţile nu s-au grăbit să-i facă şi normele metodologice de aplicare, aşa că primul semestru şcolar a fost ratat din start. Normele metodologice arată că masa caldă trebuie să fie în valoare de 7 lei per elev, că se oferă gratuit şi se prepară, în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare şi spaţiu adecvat de servire.
Aceleaşi norme arată că masa caldă pentru elevi se poate servi şi în regim catering, pentru şcolile în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei. Iar dacă primele două variante nu sunt posibile, atunci elevii vor primi câte un „pachet alimentar“. La sate, însă, în special, nu există nici firme de catering, nici spaţii de depozitare şi nici cantine, în condiţiile în care mare parte din instituţiile de învăţământ nu au baie.
În ceea ce priveşte finalizarea a 15 grădiniţe şi 12 şcoli pentru care s-au alocat 48 de milioane de lei, nu există nicio informaţie cu privire la stadiul de execuţie al acestora.