Două pistoale cu care Napoleon a încercat să se sinucidă, vândute pentru 1,69 milioane de euro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Două pistoale bogat decorate care au aparţinut lui Napoleon I până la prima sa abdicare, în 1814, clasate drept „tezaur naţional” în Franţa, au fost vândute la licitaţie pentru 1,69 milioane de euro (inclusiv taxe), a anunţat duminică casa de licitaţii Osenat, potrivit News.ro.

Vândute în preţioasa lor cutie de lemn (scoarţă de nuc, abanos, catifea verde brodată cu aur etc.) şi cu accesoriile lor, „aceste două pistoale cu percuţie, încrustate cu aur şi argint, reprezentând profilul împăratului”, au fost estimate la 1,2 – 1,5 milioane de euro, a declarat pentru AFP expertul Jean-Pierre Osenat.

Cele două arme au fost „considerate comori naţionale” de Commission consultative des trésors nationaux.

Refuzul de a elibera un certificat de export deschide o perioadă de 30 de luni în care autorităţile franceze pot face o ofertă de cumpărare proprietarului operei, care are dreptul să refuze.

Indiferent de valoarea şi vechimea sa, un bun cultural clasificat drept tezaur naţional nu poate părăsi Franţa decât temporar, cu întoarcere obligatorie, explică site-ul Ministerului Culturii.

„Clasificarea ca tezaur naţional conferă obiectului o valoare incredibilă”, a comentat un reprezentant al Osenat.

Napoleon I a comandat special această pereche de pistoale armurierului Louis Marin Gosset.

Ele sunt legate de tentativa sa de sinucidere de la Fontainebleau, în noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări.

„După înfrângerea campaniei franceze, era complet deprimat şi a vrut să se sinucidă cu aceste arme, dar marele său bucătar Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de puşcă. Napoleon a luat apoi nişte otravă, dar a vomitat-o şi nu a murit”, a declarat Osenat pentru AFP.

Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top