“Deschidem astăzi ediția a V-a a Târgului de Carte. Este o perioadă în care pare că acum cartea scrisă își mai pierde din influență în fața ascensiunii online-ului. Faptul că, iată, un astfel de eveniment are succes, ne arată că totuși cartea scrisă mai are un cuvânt de spus. În ceea ce privește Consiliul Județean Argeș, continuăm să sprijinim astfel de activități pentru că fără cultură am fi mai săraci. Și chiar avem nevoie de evenimente culturale care, prin grija instituțiilor de cultură din județ, cred că țin stindardul sus. Mi-aș dori ca viitorul acestui eveniment să fie unul luminos și edițiile viitoare să avem un număr și mai mare de edituri. Am cumpărat o carte care mi-a fost recomandată, Cetatea, scrisă de domnul Bogdan Alecu, care înțeleg că în 2021 a câștigat premiul Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea debut. Am ales o carte scrisă de un scriitor român, nu doar pentru că mi-a fost recomandată cu deschidere, ci și pentru că eu prețuiesc și încerc să promovez scriitorii, artiștii și în general producțiile culturale românești” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte C.J. Argeș.
“O să regăsiți aici producția a 14 edituri din țară. Sunt, dacă vreți, roadele cele mai bune din acest punct de vedere în acest an. Aș vrea să mulțumesc nu numai organizatorilor – Consiliul Județean Argeș, Primăria Pitești și Inspectoratul Școlar Județean, ci și partenerilor noștri media și, desigur editurilor” – Octavian Mihail Sachelarie, manager Biblioteca Județeană Argeș.
“Suntem la a cincea ediție, felicitări colegilor de la Biblioteca Județeană și domnului director Sachelarie, care de la an la an aduc mai multe edituri și mai multe apariții editoriale. Cred că și cu sprijinul dvs., al Consiliului Județean Argeș, o parte din aceste lucrări vor intra și patrimoniul Bibliotecii, pentru că la fel ca și Muzeul Județean, și Biblioteca Județeană are și un rol patrimonial. Felicitări și editorilor pentru prezență și pentru faptul că au adus foarte multe apariții recente. Am văzut că sunt și o serie de nume foarte importante care vor participa la activitatea dedicată acestui festival de carte” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.
“Prin această tradiție care prinde contur cred că apropiem și mai mult iubitorii de carte. Este un fenomen care menține plăcerea lecturii” – Nicolae Oprea, președinte Uniunea Scriitorilor din România, filiala Pitești.
Argeșenii amatori de lectură sunt așteptați, de către cele 14 edituri participante, cu noutăți din domenii precum poezie, arhitectură, artă, istorie, economie și afaceri, teatru, gastronomie, memorialistică, biografie, motivaționale, cărți pentru copii și pentru adolescenți și, bineînțeles, ficțiune.
Toate pot fi găsite în corturile special amenajate, din fața Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș.
Nu vor lipsi evenimentele editoriale, conferințele tematice, serile literare!
PROGRAMUL FESTIVALULUI DE C’ARTE, PITEȘTI, EDIȚIA A V-A.
28 septembrie - 01 octombrie (09.00- 19.00)
2 octombrie (09.00- 16.00)
# Miercuri, 28 septembrie
– 17.00 - Eveniment editorial. Lansarea volumului ”Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, autor Radu Paraschivescu – Editura Humanitas (Sala de Conferințe)
# Joi, 29 septembrie
– 13.00 - Eveniment editorial. Lansare de carte: ”Formă și culoare: dicționar al artelor plastice din Argeș și Muscel sec. XVII-XXI”, autoare Simona Nagîț – Editura Ecou Transilvan (Sala de Conferințe)
– 17.00 - Eveniment editorial. Lansarea volumului de poezie ”Irisul din călimară”, autoare Claudia Berta – Editura Izvorul Cuvântului (Sala de Lectură)
– 17.30 -Eveniment editorial. Lansarea volumului ”Mama povestește-mi despre tine!”, autoare Narcisa Suciu – Editura Bookzone (esplanada bibliotecii)
– 18.00 -Psihologul clinician și psihoterapeutul Elena Sachelarie sub auspiciile Editurii Niculescu, conferențiază pe tema ”Călătorie în lumea emoțiilor” (Sala de Conferințe)
– 18.00 - Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor vă invită la Lectură publică din creația autorilor. Moderator: Magda Grigore. (Sala de Lectură)
# Vineri 30 septembrie
– 10.00 - Europe Direct Argeș te informează – stand expozițional cu materiale informative provenite de la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene și distribuirea de broșuri, cărți poștale și pliante cetățenilor interesați de tematică europeană (spațiul pietonal din fața bibliotecii)
– 12.00 - Eveniment editorial. Lansarea volumului ”Puncte de reper în istoria literaturii române”, autor Nicolae Oprea – Editura Limes (Sala de Lectură)
– 12.00 - Aventura micilor exploratori – atelier creativ – Secția Tinerilor (esplanada bibliotecii)
– 14.00 - Diplomația salvării. Drepți între popoare și salvatori din politica externă. De la Holocaust până la crizele contemporane – conferențiază Ovidiu Raețchi – scriitor, publicist și om politic (Sala de Conferințe)
– 15.30 - Eveniment editorial. Lansarea volumului ”Cartea familiei”, autor Părintele Vasile Ioana – Editura Bookzone (esplanada bibliotecii)
– 17.00 - ”Despre lectura la români”, prelegere a artistului Horațiu Mălăele (Sala de Conferințe)
# Sâmbătă 1 octombrie
– 12.00 - Eveniment editorial. Lansarea volumului ”Ceasul iubirii… cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, autoare Marina Almășan – Editura Corint Books (Sala de Conferințe)
– 17.00 - Be free, poetry! – Recital poetic din lirica universală. Participă: Magda Grigore, Cristina Onofre, Denisa Popescu, Allora Albulescu (Sala de Conferințe)