CTP, despre arhiva SIPA: ‘ Astea nu sunt secrete de stat’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
„Spune că niște documente au fost sustrase, niște documente au fost copiate, niște documente au fost distruse. Pe ce bază vibrează aerul dânsul? Pe baza presei zise, fără o dovadă. Și urmează acum o întreagă agitație, președintele, cu premierul, cu ministrul Justiției, pe baza a ce? Pe baza acestor ziceri ale unui personaj dubios”, a spus Cristian Tudor Popescu.
 
Jurnalistul se referea la Dan Andronic, care a scris că parte din arhiva SIPA – care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor – a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.
 
„Arunci o piatră, zgârmi, bagi bățul prin gard și, în România, obții gălăgie mediatică. Din punctul acesta de vedere, expresia cea mai potrivită – rar i se întâmplă – a găsit-o președintele Iohannis: o ciorbă reîncălzită”, a spus jurnalistul.
 
„Manipularea e că acolo, în arhiva aia, se găsesc niște imagini, niște informații compromițătoare pentru judecători, pentru procurori, cu care ei pot fi șantajați. Asta se sugerează, că ăla are amantă, că aia cu ăla. Să presupunem că e așa. Care e pasul următor, dacă se desecretizează? Astea nu-s secrete de stat. Pasul următor este arestarea întregii conduceri a SIPA în secunda 2. Unde scrie în fișa postului la această instituție că trebuie să spionezi oamenii în legătură cu problemele lor personale? Dacă li s-a permis să facă aşa ceva, persoanele aflate la conducerea justiției din acel moment trebuie să dea socoteală penal”, a spus Cristian Tudor Popescu.
 
„Problema reală în legătură cu judecătorii din România nu e şantajarea lor pentru că ar avea nu știu ce probleme de alcov sau că ar fi făcut nu știu ce trafic de influență cu un văr sau altceva. E şpaga directă. Fenomenul cel mai răspândit în justiția din România e şpaga plătită direct judecătorilor ca să judece într-un anume fel. Asta e o problemă cu care e de luptat și cu care nu lupta SIPA. Aş fi curios dacă se desecretizează acolo și scrie că cutare judecător a luat 5.000 de euro. Aş vrea să văd această informație. Nu cred că există ”, a adăugat jurnalistul.
 
 


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top