În 2021, 16.500 de adolescente au devenit mame!

Suntem campioni în Europa la numărul de adolescente care devin mame. Din păcate, statisticile sunt alarmante şi vedem cu fete de 12-13 ani îşi încep viaţa sexuală şi devin mame la o vârstă la care ar trebui să le preocupe şcoala. Potrivit INS, anul trecut, 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut. Majoritatea îşi abandonează copiii, iar altele îi cresc în condiţii foarte precare. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a decis ca tinerele să primească educaţie sexuală.

În 2021, 16.500 de adolescente au devenit mame!

 ”Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalității, dar nu așa. Milităm pentru o creștere sănătoasă a natalității, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie și tinere fără adolescență.

Întindem o mână de ajutor și punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informații despre ce înseamnă și ce implică o sarcină timpurie.

Am avut o întâlnire de lucru cu Asociația „Creștem Viitorul”, condusă de doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie și colegele sale din asociație, medicul Dr. Bușan Alina și Anne Becheru.

Cu sprijinul specialiștilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ne propunem să ajungem în centrele rezidențiale cu programul de educare și informare „Copilul din umbră”.

Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educație sanitară unde vor obține, de la medici și persoane specializate, informații despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie și cum poate fi ea prevenită.

Știu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu acești copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze pașii.

Suntem în continuare țara din Uniunea Europeană cu o rată mare de nașteri în rândul adolescentelor.

Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiți și stigmatizați toată viața.

În același timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educație sanitară în școli, cu acordul părinților, sunt extrem de importante. Însă, avem obligația să le oferim informații și celor aproape 4.000 de fete și adolescente care sunt acum în centrele rezidențiale, în grija autorităților.

Nașterea și creșterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viața mamei.

În calitate de ministru la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse am anunțat de la începutul mandatului că voi aduce la aceeași masă instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluții punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor.

Începem cu acest proiect-pilot, dar lăsam ușa deschisă pentru orice alte sugestii, propuneri și proiecte în acest sens, din partea societății civile”, a scris Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.