2019 - anul marilor proiecte pentru Centrul Cultural Mioveni

Anul 2019 a fost anul marilor realizări și marilor proiecte pentru Centrul Cultural Mioveni, coordonat de managerul Alin Călinescu. O analiză a activități acestei instituții aduce în prim plan un management performant și rezultate remarcabile.

2019 - anul marilor proiecte pentru Centrul Cultural Mioveni

 Managementul Centrului Cultural Mioveni a ales cea mai modernă cale de desfășurare a activității, menționată în studiile internaționale  de profil din ultimii ani. Este vorba despre renunțarea la pseudo elitismul care încă mai caracterizează, în mod inerțial, unele instuții de cultură și despre parteneriatul între societate și instituție , care a prins viață și s-a materializat printr-o participare mare a publicului la activitățile centrului.

Proiectele au fost lansate încă de la începutul anului și au cuprins toate sferele de interes public- educaționale, culturale, dezvoltare personală, emancipare, tradiționale și de divertisment.

Luna ianuarie a adus zeci de copii la evenimentul creat  de Centrul Cultural Mioveni în semn de prețuire a celui mare poet român al tuturor timpurilor – Mihai Eminescu. Interactivitatea acțiunilor a avut ca efect descoperirea și redescoperirea capodoperelor literare, lăsate pentru eternitate poporului român de cel ce a fost Mihai Eminescu. Au fost descoperite  astfel adevărate talete literare în rândul copiilor, iar numărul mare de participanți a demonstrat că organizarea a fost eficientă.

Apoi, prin acțiuni bine implementate, a fost adus în sfera de interes a tinerei generații unul dintre cei mai mari dramaturgi români – Ion Luca Caragiale.

Diversitatea talentelor copiilor a atras după sine crearea la Centrul Cultural Mioveni a unui curs de teatru pentru copii care a atras ca un magnet pasionații de artă teatrală, Cursul deschis oficial în luna februarie a funcționat tot anul, fiind coordonat de actorul Mihai Savu.

Dragostea a fost celebrată în toate formele și tradițiile ei prin spectacole de divertisment și concursuri interactive la care au participat sute de tineri și mai puțini tineri.

Luna martie a adus recunoaștere internațională celor care activează la Centrul Cultural Mioveni prin participarea ansamblului Plai de Dor, condus de maestrul coregraf Cătălin Oancea la Festivalul Spring Festival de la Beijing și care a reușit să ridice săli de spectacol în picioare. 

Mărțișorul a adus comunității din Mioveni, prin Centrul Cultural, Luna de teatru, o manifestare culturală de mare anvergură la care au participat unii dintre cei mai buni actori români.

 

Zeci de copii au participat la concursurile de abilități practice și pictură organizate de Centrul Cultural și care au ca rezultat descoperirea și încurajarea talentului.

Și în plan local acțiunile C.C.M s-au bucurat de aprecierea publicului prin concertul de mare clasă susținut de Paula Seling și orchestra Filarmonicii din Rm Vâlcea, concert care s-a desfășurat cu casa închisă, fiind organizat în cinstea tuturor femeilor.

Tot despre talent a fost vorba și în evenimentul creat cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei care a cuprins sesiuni de comunicări, prezentări și momente artistice care au evidențiat abilitățile de comunicare și au deschis orizonturile copiilor și adolescenților.

Trăim într-o lume fără granițe, dar identitatea noastră trebuie menținută pentru a ne păstra unicitatea în lume. În acest scop Centrul Cultural a lansat filmul documentar Cine a făcut România Mare și a fost promotorul unui proiect remarcabil destinat generațiilor tinere, denumit sugestiv Eu sunt generația Z. Proiectul a fost unul de succes, suscitând interesul unor istituții prestigioase, de nivel național.

Tot tinerilor le-a fost dedicat și proiectul educațional și de dezvoltare personală Viitor pentru tineri , care a readus în societate modelul de scară reală de valori, uitat și abandonat în ultimii ani, dar care pare a fi relansat chiar la Mioveni.

Ziua Mondială a Teatrului a fost prilej de întâlnire între tineri specialiști și educatori, proiectul vizând latura fundamentală a teatrului – educația . Succesul acestui proiect a fost recunoscut chiar de către participanți – elevi, trupe de teatru, profesori, actori – prezenți la manifestare în număr foarte mare.

Ziua Pământului a fost și ea organizată exemplar, îndeplinindu-și astfel rolul pentru care a fost stabilită la nivel internațional- conștientizarea publicului cu privire la protejarea Terrei . Spectacolele artistice au fost organizate la lumina lumănării în semn de prețuire pentru planeta noastră.

Centrul Cultural a adus Sărbătorilor Pascale semnficația cuvenită prin campaniile umanitare derulate de această instituție cu scopul de a conștientiza oamenii cu privire la semeni și nevoile lor. Venim în casa ta de Paște a reușit de sensibilizeze oamenii și să aducă lumină și credință în sufletul celor mai încercați de soartă.

Cireașa de pe tortul cultural- educativ  creat cu atâta maiestrie de Centrul Cultural Mioveni a fost prima ediție a Festivalului Național de Folclor care a pus orașul Mioveni pe harta marilor centre organizatoare de astfel de manifestații și care s-a bucurat de o largă participare și de un public entuziast .

Acitvitatea Centrului Cultural în 2019 a mai adăugat concursuri, programe și proiecte destinate copiilor prin intermediul cărora au fost readuse în sfera lor de interes istoria, tradițiile, artele și științele. Au fost organizate concursuri de dans, de cercetași, de desen, de muzică, reușind să coaguleze oamenii în jurul educației culturale și umanismului.

Zilele orașului Mioveni a fost o altă manifestare pe care Centrul Cultural a reușit să o transforme în cea mai bine organizată și cea mai ofertantă din punct de vedere al diversității de acțiuni din această categorie de evenimente. Mioveniul a devenit astfel un important centru de activități educaționale, culturale, identitare și de divertisment din județ și printre cele mai bune din țară. Nu este deloc surprinzător să vedem pe viitor că Mioveniul ajunge adevăratul pol de putere al Argeșului, având în vedere ritmul de dezvoltare socio-economico-cultural.

Munca, bucuria și prietenia au fost celebrate prin spectacole la care au participat artiști consacrați. Diversitatea culturală și unitatea în diversitate au fost teme importante aduse de C.C.M de Ziua Europei, având în vedere totuși propria noastră identitate culturală prin celebrarea portului  și tradițiilor românești. A fost o participare impresionantă a oamenilor care s-au alăturat proiectelor derulate de acestă instituție.

Pentru că nu funcționează după găunosul princiu –merge și așa- managementul Centrului Cultural Mioveni a ridicat nivelul calitativ al manifestărilor chiar începând din 2018, pentru ca în 2019 acțiunile sale să ajungă să concureze cu cele ale marilor orașe dințară. Așa se face că la Mioveni au ajuns cele mai mari nume ale divertismentului românesc. Concertul Andra Tradițional din 19 septembrie a fost manifestarea care a făcut din Mioveni un oraș al marilor spectacole. Mii de oameni din Argeș și din alte județe au ales ca destinație pentru timpul liber Mioveniul pentru a participa la acțiunile Centrului Cultural.

Nume mari ale muzicii i s-au alaturat Andrei la acest spectacol inedit. Andra a invitat artisti consacrati pentru genuri muzicale diferite pentru a oferi o experienta cat mai bogata, pentru toate gusturile. Este vorba de: Steliana Sima, Veta Biriș, Mioara Velicu, Ionuț Dolănescu, Constantin Enceanu, Ionuț Fulea, Adrian Daminescu și Uddi. Andra a urcat pe scenă alături de orchestra fraţilor Advahov din Republica Moldova, ce are în componenţă 45 de instrumentişti.

Bunele și vechile relații dintre România și China s-au aflat pe agenda instituției de cultură din Mioveni, care a organizat un eveniment cultural – educativ pentru copiii români și chinezi de succes. Acest lucru a făcut ca Sesiunea Științifică Națională să se deruleze la Mioveni, în semn de recunoaștere și apreciere a acțiunilor desfășurate aici.

Anul 2019 a mai adus o noutate  în viața comunității din Mioveni și în viața românilor. Este vorba despre prima ediție a Festivalului Rock'n Ride și a competiției de șah Cupa Zilelor orașului Mioveni la Sah. Sunt două manifestări cel puțin de nivel național, care vor atrage pe viitor oameni din toată țara.

Pentru Centrul Cultural Mioveni anul 2019 a fost unul remarcabil, cu o prezență locală, națională și internațională importantă, cu premii la festivaluri internaționale, cu participarea unui număr impresionant de oameni și cu o recunoaștere a unui management eficient.

Am scos în evidență cele mai mari  acțiuni organizate de Centrul Cultural Mioveni însă activitatea a fost mult mai intensă și destul de eficientă. A fost un an în care au fost aduse în fața publicului rezultatele unei activități organizate cu profesionalism și dedicate oamenilor.

Și cum performanța trebuie evidențiată vă oferim, în exclusivitate, un interviu cu cel care, împreună cu oamenii săi, au făcut din Centrul Cultural un exemplu de bune pracitici. Este vorba despre managerul centrului, Alin Călinescu

- Domnule manager, anul 2019 a fost pentru Centrul Cultural un an al proiectelor și acțiunilor care au cuprins toate segmentele de varsta și sociale. Ce acțiuni s-au bucurat de cea mai larga apreciere și care au avut cel mai bun impact educațional?

Alin Călinescu- În general a existat prezență la toate evenimentele pe care le-am organizat, dar cu siguranță de aprecierea cea mai mare s-au bucurat evenimetele de amploare, unde au fost prezenți cei mai importanți artiști ai țării noastre.

-Care sunt cele mai mare probleme cu care se confruntă Centrul Cultural și cum vedeți soluționarea lor?

 Alin Călinescu – Anul 2019, a fost unul plin din toate punctele de vedere, atât birocratic cât și ca număr de evenimente, cursuri și deplasări interne și internaționale ale ansamblurilor Centrului Cultural Mioveni. În acest moment consider că nu ne confruntăm cu probleme, suntem o instituție stabilă și echilibrată. Mai mult decât atat, la Centrul Cultural Mioveni este o echipă tânără care își propune obiective îndrăznețe de la an, la an, care se bucură de succes.

  • Există studii cu privire la barometrul de consum cultural care scot în evidență că , deși mai reduse procentural față de anii anteriori, spectacolele folclorice reprezintă principalul punct de atracție pentru public. La nivelul Mioveniului  credeți ca se mentine acest trend?

Alin Călinescu – În general, Centrul Cultural Mioveni, în anul 2019, a mers pe o arie complexă de evenimente punându-se accent pe calitate, lucru confirmat de prezența numeroasă a publicului la evenimentele desfășurate. Spectacolele folclorice nu au lipsit din Agenda Proiectelor Culturale, drept dovadă că s-au pus bazele unui proiect solid în ceea ce privește Fesrivalul-Concurs Național de Folclor Mioveni, care s-a bucurat de un real succes și ne dorim să creștem în anii următori.

- Interactivitatea reprezintă principalul mod de atragere a tinerei generații, care se simt mai atrași de tehnologii decât de tradiții. Aveți în plan introducerea vreunui segment de acest tip în proiectele culturale viitoare?

Alin Călinescu – În ceea ce privește tehnologia, există un parteneriat între administrația locală din Mioveni și Academia Oameilor de Știință din România, materializat de ani buni. Astfel, în fiecare an organizăm sesiuni științifice în colaborare cu Universitatea Politehnică pe teme ce au ca subiect noile tehnologii, unde participă cadre didactice universitare și tineri din orașul Mioveni și nu numai. 

-Care sunt liniile după care veți stabili procesul de dezvoltare a Centrului Cultural pentru anul viitor?

Alin Călinescu- Anul 2020, reprezintă un proces de dezvoltare dus la nivelul următor, considerând că în acest an am ridicat nivelul calitativ al instituției în ceea ce privește Agenda Proiectelor Culturale. Avem în plan ca și în anul următor să obținem aceleași performanțe și să surprindem într-un mod plăcut locuitorii orașului, dar și a argeșenilor. Dacă observăm, din anul 2018, de când sunt manager la Centrul Cultural Mioveni, mereu am încercat să propun evenimente noi, Festivalul Rock N Ride, Festivalul-Concurs Național de Folclor Mioveni, de asemenea un alt eveniment de impact a fost concertul Andra Tradițional sau spectacolul din noaptea de Revelion, Ziua Portului Popular, eveniment organizat în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii, Pitești. O atenție deosebită am acordat organizării Festivalului de Teatru Ludicus și evenimentului Luna de Teatru, unde au fost prezenti actori de renume ai teatrului românesc. În altă ordine de idei, am încurajat ansamblurile folclorice ale Centrului Cultural să participe la diferite festivaluri internaționale, și aici aș aminti Festival Culturii din Chambery Franța, Festivalul Ermionida din Grecia, Festivalul de Cântece și dansuri din Serbia, Serbările Consulare de la Lyon Franța și Festivalul Primăverii din China. Vă pot spune că și în luna ianuarie a anului ce urmează, Ansamblul ”Plai de dor” va participa la Festivalul Internațional din China.

Ne dorim ca în anul 2020 să bifăm și alte evenimente de succes, acesta fiind principalul obiectiv al Centrului Cultural.

Așadar, am avut parte de un an 2019 bogat în evenimente culturale, educaționale și de divertisment și ne așteptăm la un 2020 remarcabil, având în vedere planurile echipei de la Centrul Cultural Mioveni, coordonată de tânărul și entuziastul manager, Alin Călinescu.