1 Decembrie celebrat TRADIŢIONAL la ŞTEFAN CEL MARE!

La Ştefan cel Mare, tradiţiile sunt din nou acasă. În localitatea din sudul judeţului există un muzeu dedicat portului şi tradiţiilor argeşene. De 1 Decembrie, de la copii la vâstnici, toţi îmbracă frumosul port argeşean sudist şi îşi dau întâlnire la biserica din sat. Ţinuta este obligatorie – costumul tradiţional!

1 Decembrie celebrat TRADIŢIONAL la ŞTEFAN CEL MARE!

 Florența Sgîea, cadru didactic la școala din localitate, explică: “În timpul liber desfășuram activități extrașcolare, încercăm să păstrăm și să transmitem noilor generații portul, tradițiile și obiceiurile din zona noastră. De 1 Decembrie vom marca evenimentul, astfel: dimineață vom participa la slujba de la biserică dedicată Zilei Naţionale, vom comemora înaintaşii care s-au jertfit pentru acaestă glie la monumentul din localitate , iar la orele 20:00 sărbătorim românește cu membrii comunității, invitați OMV PETROM, dar și din alte domenii. Deschidem seara cu un grup vocal, dansuri populare de zonă, un moment antrenant unde românii vor răspunde la întrebări legate de Marea Unire, şi bineînţeles o gustare tradițională.”

 Probabil că se subînţelege că ţinuta este obligatorie costumul popular, sau măcar sa conțină un element al acestuia. De altfel, cel mai român dintre români va fi premiat. La Ştefan cel Mare se încearcă reînvierea tradiţiilor din zona de sud a Argeşului, atât de bogată şi expresivă prin port, purtare, şi meşteşuguri vechi pe care doar aici le mai putem regăsi în toată splendoarea lor ancestrală.