Circul politic din Argeş s-a mutat în Parlament. Deputaţii s-au…

Proiectul de lege privind achițizionarea domeniului Vilei Florica a fost adoptat miercuri în Camera Deputaților. Conform actului normativ, ansamblul Brătienilor de la Ștefănești va fi achiziţionat din fonduri de la bugetul de stat, urmând ca ulterior Ministerul Culturii să îl transmită în administrare Consiliului Județean Argeș. Înainte de vot, parlamentarii argeşeni au oferit un spectacol marca „Papuceşti”, întrecându-se în dorinţa de a-şi atribui meritele acestui proiect legislativ.

Circul politic din Argeş s-a mutat în Parlament. Deputaţii s-au…

Deşi problema conacului familiei Brătienilor de la Ştefăneşti este veche, parlamentarii argeşeni, simţind că nu dă deloc bine la electorat să lase Vila Florica să fie transformată în crâşmă sau pensiune care se poate închiria cu ora, şi după ce, tot ei la anteriorul vot au „trântit” proiectul, acum au dat zor să-l transforme în realitate. Cu atât mai mult cu cât în 2018 se va sărbători Centenarul Marii Uniri, unire înfăptuită şi datorită lui I.C Brătianu. Numai că înainte de a purcede la vot, parlamentarii PSD-ALDE au rupt microfonul cu declaraţii a la Caragiale: „Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale... în aceste momente solemne... mă gândesc... la ţărişoara mea...”…şi bineînţeles cea mai patetică a fost, ca de obicei, Simona Bucura Oprescu, care a luat cuvântul de două ori. Ca să fie bine înţeleasă!

Deputatul PNL, Dănuţ Bica, dezvălui despre modul cum a decurs sceneta:

“În Camera Deputaţilor, colegul Mircea Drăghici (PSD) transmitea în direct,  colega Simona Bucura Oprescu (PSD) a luat de două ori cuvântul pe această temă, deşi un deputat vorbeşte o singură dată pe aceeaşi temă, deputatul Andrei Gerea (ALDE), de care nu-mi aduc aminte să fi spus vreodată ceva despre Vila Florica, şi-a amintit brusc că este parlamentar de Argeş. Tocmai din acest motiv, am ales să am un discurs fără nuanţe politice, mi s-a părut normal să fie aşa.”

 Deşi acum există cadru legislativ, asta nu înseamnă că Ministerul Culturii (MC) se va şi grăbi să scoată 1.700.000 euro pentru a cumpăra Vila Florica. Şi mai curios este, că MC dispune anul acesta de cel mai mare buget de până acum şi că desfăşoară chiar un program de finanţare pentru proiecte care vizeză Centenarul Marii Uniri, dar  (culmea) tocmai proiectul Vila Florica nu a primit finanţare!

Pe de altă parte, nici liberalii nu au reuşit să facă mare lucru pentru a păstra în patrimoniul de stat moşia Brătienilor de al căror nume profită de fiecare dată când nu au ce să iasă în evidență, deşi s-au aflat şi la guvernare şi au dat şi un celebru ministru la Cultură… nu ne mai amintim numele lui acum...