ARGEȘENI VALORI NAȚIONALE – TUDOR TEODORESCU – BRANIȘTE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Tudor Teodorescu – Braniște s-a născut la Pitești la data de 12 aprilie 1899. Urmează școala primară și liceul la Pitești, iar, apoi, între anii 1918-1921, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anii de studentie este copist și redactor la ziarele « Izbânda », « Avântul » și « Cuvântul liber ».
    Din 1920, devine colaborator la « Viața Romaneasca », « Adevărul », « Dimineața » și « Chemarea ».
    Dupa terminarea Facultatii de Drept, își ia licența și se înscrie în Baroul Ilfov.

    Debutul său scriitoricesc are loc în anul 1915 în revista « Rampa » unde publică cronici literare semnate sub pseudonimul Andrei Braniște.
    Debutul literar are loc în 1920 cu volumul de schițe și nuvele « Suflet de femeie ».

    Tudor Teodorescu – Braniște are o activitate publicistică susținută. Adept al mișcării socialiste înca din tinerețe, el publică în ziarele de stânga ale vremii : « Cronica », « Gazeta », « Solia », « Scena », « Aurora », Fâcla », « Țara ». Între 1933 și 1936 conduce ziarul « Cuvântul liber », iar în 1939 scoate « Jurnalul » ziar de stânga suprimat în anii dictaturii antonesciene. Se retrage din gazetărie, pentru a reveni în 1944 ca director al « Jurnalului de dimineața » .

    Braniște identifică deliberat literatura cu publicistica militantă, proza sa fiind preponderent socială și de atitudine. Capodopera sa este romanul «  Prințul »

    Tudor Teodorescu – Braniște moare la București la data de 23 martie 1969.

    Evenimentul de omagiere a  personalității lui Tudor Teodorescu – Braniște va avea loc miercuri, 26 aprilie a.c., începând cu ora 12.30, la Biblioteca Județeană « Dinicu Golescu », partenerii tradiționali ai Instituției Prefectului în realizarea acestui proiect fiind : Consiliul Județean Argeș, Biblioteca Județeană « Dinicu Golescu », Muzeul Județean Argeș, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Arges și Inspectoratul Școlar Județean Argeș.


Nu rata niciodata nicio stire importanta. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Scroll to Top